Radar

Unicef: Alla barn kommer uppleva klimatrisker

Greta Thunbergs rörelse "Skolstrejk för klimatet" fyller tre år.

FN:s barnfond Unicef slår fast att så gott som alla världens 2,2 miljarder barn kommer att utsättas för minst en klimatrisk. Världens barn har inte råd med fler tomma löften vid årets FN-klimatmöte, säger klimataktivisten Greta Thunberg.

I förra veckans klimatrapport från FN:s klimatpanel IPCC säger forskare att klimatförändringar har observerats över hela världen, att de är snabba och intensifieras samt att de kommer att leda till mer extremväder och naturkatastrofer.

Greta Thunberg, vars klimatrörelse ”Skolstrejk för klimatet” (”Fridays for future”) fyller tre år på fredagen, säger att världens ledare behöver agera snarare än att bara prata när de möts i Glasgow, Skottland, för FN:s klimatmöte i november.

– Jag väntar mig inte att de ska göra det, men jag skulle bli mer än glad om de kunde bevisa att jag har fel, säger hon.

Unicef-chefen Henrietta Fore säger att unga globalt föregår med gott exempel. Enligt en undersökning från Unicef tycker nio av tio barn i 21 länder att det är deras ansvar att hantera klimatförändringarna.

Barnen är dessutom mer utsatta för klimatriskerna än vuxna, konstaterar Fore. Enligt Unicef står omkring en miljard barn i 33 länder, främst i Afrika, inför en ”dödlig kombination” av extremt väder tillsammans med befintliga problem som fattigdom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV