Radar

Vattenbrist hotar tre delstater i USA

En skylt varnar för lågt vattenstånd i Lake Mead.

Nivåerna har aldrig varit lägre i Lake Mead. Den stora vattenreservoaren på gränsen mellan Nevada och Arizona är bara fylld till en tredjedel och nu måste tre delstater dra åt kranen.

Jordbruket i delstaterna Nevada, New Mexico och Arizona lider sedan 22 år av torka, men kommer under hela 2022 – och kanske ännu längre – få klara sig med ännu mindre vatten. För bara Nevada handlar det om 25 miljarder kubikmeter per år.

– Det vi har planerat för i åratal, men hoppades aldrig behöva uppleva, är här, säger Camille Touton, vicekommissionär vid den federal myndighet, USBR, som hanterar vattenfrågor i USA, till Las Vegas Sun.

Hushållen drabbas 2023?

Officiellt råder nu vattenbrist i Nevada, Arizona och New Mexico och från oktober inleds arbetet med att minska vattentilldelningen.

Konstgjorda sjön Lake Mead är USA:s största reservoar och får sitt vatten från Coloradofloden. Den anlades efter byggandet av Hooverdammen på 1930-talet och förser över 25 miljoner människor, från Los Angeles till Phoenix, med vatten.

Myndigheterna säger att inga städer eller hushåll kommer att drabbas – ännu. Det gäller även Las Vegas, som får 90 procent av sitt vatten från Lake Mead. I stället är det jordbruket som kommer att få ta den största smällen under nästa år, men prognoserna ser inte lovande ut för framtiden heller och för 2023 kan åtminstone Arizona tvingas ransonera vattnet till vissa hushåll, skriver AZ Central.

"Outforskade marker"

Delstaten måste dra ner flödet från Lake Mead och Coloradofloden med 18 procent nästa år, allt i ett försök att vända trenden med sjunkande nivåer i den stora floden. Sedan millennieskiftet har flodnivån sjunkit med en femtedel mot 1900-talets genomsnittsnivåer.

Lake Mead var år 2000 nästintill full. Sedan dess har vattennivån sjunkit med 45 meter. I dag är sjön 325 meter djup, en meter grundare än tidigare lägsta uppmätta nivån. Om nivån sjunker ytterligare åtta meter kommer även Kalifornien att få dra ner på sitt vatten från Lake Mead.

– Det här är outforskade marker. Klimatförändringarna göra att vi står inför den här verkligheten snabbare än vi trott, säger Haley Paul, ordförande för en naturvårdsorganisation i Arizona, till AZ Central.

– Nu har vi inget annat val än att lära oss att leva med en allt mindre flod. Vi kan använda oss av grundvattnet, men till syvende och sist är det också en ändlig resurs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV