Radar

Lucifer sätter Medelhavsländer i lågor

Den grekiska ön Evia är hårt drabbad av bränderna, som premiärministern kallar en katastrof.

Italienarna kallar det Lucifer – högtrycket från Nordafrika som försatt flera Medelhavsländer i lågor och tagit mångas liv. Under torsdagen utfärdade även Spanien och Portugal varningar för de stora brandriskerna.

Torsdagen har utropats till nationell sorgedag i Algeriet, där ett sjuttiotal liv gått förlorade i bränderna sedan i måndags.

Myndigheter misstänker mordbrand och har gripit 22 misstänkta, men i resten av Medelhavsområdet beskylls infernot på det nordafrikanska högtrycksvädret som Italien, där över 500 bränder härjat det senaste dygnet, döpt till Lucifer.

Värmerekord i Madrid

Under dagen utfärdades varningar på Iberiska halvön.

– Vi är inte skonade från denna fara i Spanien, sade den spanska premiärministern Pedro Sánchez under onsdagen, då värmeböljan tog vid.

Brandrisken bedömdes vara hög i alla förutom tre av Spaniens 17 regioner och för första gången på över 100 år har temperaturer över 40 grader noterats tre dagar i rad i Madrid.

I Katalonien är det förbjudet att använda markberedningsmaskiner under dygnets hetaste timmar, samt att campa eller sporta i skogsområden eftersom aktiviteterna bedöms öka brandrisken.

"Klimatkrisen är här"

Bränderna i Turkiet, som hittills tagit minst åtta liv, har lett till en politisk kris för president Recep Tayyip Erdogan.

Portugal utfärdade varningar i landets centrala och norra delar, medan södra turistregionen Algarve bedömdes ha högsta möjliga risk för skogsbränder.

Efter nästan två veckors omfattande bränder är läget fortfarande bistert i Grekland. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis beskriver bränderna som den värsta ekologiska katastrof önationen drabbats av på årtionden.

Minst tre personer har dött, hundratals har blivit hemlösa och tusentals har tvingats fly sina hem undan bränderna.

– Klimatkrisen är här, säger Mitsotakis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV