Radar

Greta Thunberg: Upp till oss att vara modiga

Klimataktivisten Greta Thunberg kommenterar IPCC:s rapport.

FN:s IPCC-rapport visar att klimatförändringen intensifieras. Men de värsta konsekvenserna kan fortfarande undvikas – men inte om vi fortsätter som i dag, skriver klimataktivisten Greta Thunberg på Twitter.

Inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning, konstaterar FN:s klimatpanel IPCC. Den nya rapporten visar att utsläpp av växthusgaser till följd av mänsklig aktivitet står för ungefär 1,1 grader av uppvärmningen från slutet på 1800-talet.

Klimataktivisten Greta Thunberg menar att rapporten inte innehåller några riktiga överraskningar.

”Den bekräftar vad vi redan vet utifrån tusentals tidigare studier och rapporter – att vi är i ett nödläge”, skriver hon och fortsätter:

”Den talar inte om för oss vad vi ska göra. Det är upp till oss att vara modiga och fatta beslut baserade på de vetenskapliga bevisen i dessa rapporter. Vi kan fortfarande undvika de värsta konsekvenserna, men inte om vi fortsätter som i dag, och inte utan att behandla krisen som en kris.”

"Kväver vår planet"

FN:s generalsekreterare António Guterres menar att rapporten är en varningssignal för mänskligheten, och att snabba åtgärder krävs för att undvika en klimatkatastrof.

”Varningsklockorna är öronbedövande och bevisen är obestridliga: utsläpp av växthusgaser från förbränning av fossila bränslen och avskogning kväver vår planet och försätter miljarder människor i omedelbar fara”, säger han i ett uttalande.

Han säger också att risken är överhängande att 1,5 graders uppvärmning överskrids och att arbetet för att förhindra det måste intensifieras. Koldioxidutsläppen måste minska, och kolanläggningar måste fasas ut i OECD-länder till 2030.

”Den här rapporten måste bli en dödsstöt för kol och fossila bränslen, innan de förstör vår planet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV