Radar

WHO vill se vaccinmoratorium för rika länder

Låt alla länder få vaccinera åtminstone tio procent av befolkningen innan de rika får fler doser, manar WHO.

Vänta med att ge fler vaccin i rika länder! Resten av världen måste få åtminstone lite mer först. Maningen kommer från Världshälsoorganisationen WHO.

– Behovet är akut att växla från att majoriteten av alla vaccindoser går till höginkomstländerna, till att skicka dem till låginkomstländer i stället, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I de stater som Världsbanken klassar som höginkomstländer har det givits 101 vaccindoser per 100 invånare, medan det bara har givits 1,7 doser per 100 invånare i de 29 länder med lägst inkomst.

Nu vill WHO-chefen få ett moratorium för andra och tredje sprutan åtminstone till slutet av september, för att åtminstone tio procent av befolkningen i alla världens länder ska få sin första spruta.

– För att det ska ske behöver vi allas samarbete, särskilt de länder och företag som kontrollerar tillgången för hela världen, sade han.

Han säger att G 20 – de rikaste ländernas sammanslutning – har ett avgörande ledarskapsansvar, eftersom dessa länder är störst producenter, konsumenter och givare av covidvaccin.