Radar

Polen skärper säkerheten vid vaccinationsplatser

Vaccinationscentaler runtom i Polen får nu ökad skydd sedan flera har attackerats av vaccinmotståndare och till och med stuckits i brand.

Vakter placeras nu vid alla vaccinationsplatser i Polen sedan vaccinmotståndare stuckit två vaccinationscentraler i brand och försökt göra inbrott i ett tredje.

– Dessvärre återkommer de här incidenterna. De kommer att bestraffas hårt enligt reglerna, och vi kommer att vidta åtgärder för att öka säkerheten vid alla dessa platser, sade premiärminister Mateusz Morawiecki till journalister.

Polischefen Jaroslaw Szymczyk berättade att aktivister satt eld på ett mobilt vaccinationscenter och på den lokala smittskyddsmyndighetens kontor i staden Zamosc natten till måndagen. Som svar på de ”ytterst chockerande” angreppen ska alla vaccineringsplatser få skydd dygnet runt, sade han.

Under juli ställde aktivister till med bråk vid två tillfällen så att polis fick kallas in.

Strax under hälften av invånarna i Polen är fullt covidvaccinerade, men vaccineringarna har minskat hastigt och opinionsmätningar visar att uppemot en fjärdedel av polackerna inte vill vaccinera sig eller tvekar.

Polen med nära 38 miljoner invånare har enligt Världshälsoorganisationen WHO:s statistik registrerat över 75 000 dödsfall med coronavirus och 2,3 miljoner smittade.