Radar

Beslut om att Norrbottniabanan ska byggas klart

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger på en pressträff inför beslutet att detta är historiskt.

Regeringen meddelar i dag att Trafikverket ska börja planera för bygget av den sista sträckan på Norrbottniabanan. Det gäller alltså sträckan från Skellefteå till Luleå.

Sedan tidigare är planeringen och byggandet igång på sträckan mellan Umeå och Skellefteå. Att slutföra den påbörjade sträckan, och att sätta igång med nästa del av sträckningen till Luleå, ingår i den nationella planen för transport och infrastruktur som ska gälla 2022–2033.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger på en pressträff inför beslutet att detta är historiskt.

– Jag, som smålänning, tycker att detta är en av de allra viktigaste satsningar vi gör i Sverige. Det har en sådan enorm betydelse både för svensk tillväxt och konkurrenskraft, för klimatomställningen, men också som en tydlig signal att i Sverige satsar vi i hela landet. Och vi gör det med moderna järnvägssatsningar.

Han betonar också att den nationella infrastruktursatsningen handlar både om att underhålla befintlig infrastruktur och satsa på nya projekt.

Även lokalt på Region Västerbotten är man positiva till beskedet:

– Beslutet att fullfölja hela Norrbottniabanan är en nyckelfråga för Norrlands fortsatta utveckling. Vi har arbetat hårt för det här och dagens besked är mycket glädjande, säger Rickard Carstedt, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV