Radar

Prideparad i Budapest också en protest mot ny lag

Tusentals aktivister och supportrar deltog i lördagens Prideparad i Budapest.

I Budapest firade tusentals människor Pride under lördagen. Marschen lockade enligt arrangörerna rekordmånga deltagare.

Pridemarschen var utöver det sedvanliga firandet också en protest mot premiärminister Viktor Orbáns och den ungerska regeringens senaste lag. En lag som förbjuder information om hbtqi- och transgenderfrågor i skolor och media om den anses kunna riktas mot barn.

Syftet med lagen är, enligt Orbán, att skydda barnen och låta föräldrar bestämma över sexualundervisningen, rapporterar Reuters. Detta har dock fått EU-kommissionen att reagera och Ungern hotas med indragna EU-bidrag om inte lagen ändras, eftersom den diskriminerar homosexuella och transpersoner.

Arrangörerna bakom Pridemarschen uppger i ett uttalande att de står upp mot makthungriga politiker och avvisar hot mot hbtqi-personer.

– Lagen är en skandal. Vi lever på 2000-talet, när sådana här saker in borde kunna hända. Det är inte längre kommunism som gäller, det här är EU och alla borde ha möjlighet att leva fritt, säger Istvan, som deltar i marschen med sin pojkvän, till Reuters.

Ambassader för en lång rad länder, däribland Sverige, och olika kulturinstitutioner har inför marschen uttryckt stöd för Budapest Pride.