Radar

Forskare: Kaffe inte dåligt för hjärtat

Mycket kaffe kan ge en del personer hjärtklappning och sömnproblem, men det orsakar troligtvis inte rubbningar i hjärtrytmen på längre sikt enligt en ny studie.

Kaffe verkar inte öka risken för att få problem med hjärtrytmen, enligt en stor amerikansk studie som publicerades i veckan.

Kaffe – eller snarare koffein – har kallats för världens mest använda drog, även om det är en mild sådan, och de flesta dricker kaffe för att det är gott och uppiggande. Men en del upplever också bieffekter som hjärtklappning, ängslighet och problem med sömnen. Rubbningar i hjärtrytmen, så kallad arytmi, kan bero på många saker men personer uppmanas exempelvis att dricka mindre kaffe, te och alkohol vid besvär.

Nu visar en stor studie vid ett universitet i USA att daglig men medelmåttig konsumtion av kaffe inte ger rubbningar i hjärtrytmen. I studien deltog mer än 386 000 personer, med en medelålder på 56 år, som dricker kaffe varje dag. Forskarna tittade även på om det spelade någon roll ifall deltagarna har de gener som gör att de kan bryta ner koffein snabbare än andra.

Deltagarna följdes upp efter i genomsnitt fyra år och ungefär fyra procent utvecklade arytmi. Forskarna menar att de inte kan se något bevis för att detta orsakades av kaffeintaget. Snarare kunde de se att en extra kopp kaffe hos deltagarna gav en tre procent minskad risk för arytmi.

– Vår befolkningsbaserade undersökning visar att det troligtvis är onödigt med ett allmänt förbud mot koffein för att minska risken för arytmi, säger en av studiens författare Gregory Marcus, som också är professor i medicin vid institutionen för kardiologi på University of California, i ett pressmeddelande.

Ett absolut entydigt svar skulle dock kräva en klinisk studie med helt slumpmässigt utvalda deltagare, enligt forskarna. De påpekar också att kaffe tidigare har kopplats till vissa fördelar för hälsan genom exempelvis antiinflammatoriska egenskaper.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine.

Om kaffe

Kaffe är genom sin popularitet också en viktig vara på den globala marknaden och har uppmärksammats för de dåliga villkoren för odlarna, då majoriteten finns i länder med utbredd fattigdom. Det var därför den första varan som det togs fram Fairtrade-kriterier för på 1980-talet, enligt organisationen Fairtrade.
På senare år har kaffeodlarna även påverkats negativt av klimatförändringarna.
Källa: Fairtrade 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV