Zoom

Bokdagar i Dalsland – en blandning av bredd och djup

Kulturmagasinet i Åmål, en gammal ombygd kyrka, är en av de speciella miljöer som används under Bokdagar i Dalsland.

Förra året blev programmet helt digitalt men i år välkomnar litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland återigen publik. Bland programpunkterna i år märks bland annat ett samtal mellan Göran Greider och fotografen José Figueroa, pilgrimspop i Upperud och författarsamtal med Suad Ali och Majgull Axelsson.

– Det blir inte samma grej att bara låta folk möta varandra bakom en skärm, det är mötena på plats som är vår kärna.

Det säger Victor Estby som är Verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland. Han tillägger dock att det även i år kommer vara möjligt att följa stora delar av programmet via datorn eftersom de inte har möjlighet att ta emot lika många besökare som vanligt.

Bokdagarna smygstartar den 28 juli på konstnärscentret Not Quite I Fengersfors. Där kommer Göran Greider att läsa ur sin nya dokumentärroman Hon vars hjärta var som mitt, som handlar om kärlekshistorien mellan Dan Andersson och Märta Larsson. Han kommer också att samtala med José Figueroa som har cyklat från Kiruna till Trelleborg med en kamera på pakethållaren som tog bilder längs hela resan (se sidoartikel).

Victor Estby
Victor Estby. Foto: Jens Andersson

Samma dag anordnas också Pilgrimspop i Upperud tillsammans med Kulturrepubliken i Dalsland som består av en fyra timmar lång vandring längs en gammal pilgrimsled. Längs vägen medverkar flera poeter som Bengt Berg och Sara Garib men också musikgruppen Franska trion och konstnären Funny Livdotter.

De följande dagarna blir det framförallt författarsamtal på Tollebols kvarn och Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål och dessutom ett boksläpp på Kungsberget i Åmål. Det är författaren Petronella Simonsbacka som släpper spänningsromanen Morden på Kungsberget, som alltså till stor del utspelar sig på samma plats som boken släpps på.

Platsernas betydelse

Victor Estby lyfter särskilt fram platsernas betydelse för de många samtalen under bokdagarna.

– Vi har som ambition att visa upp de vackra platserna vi har här omkring, och låta författare och publik tillsammans skapa de här upplevelserna. Vi är inte inne i någon fyrkantig låda utan i väldigt speciella miljöer och det tror jag påverkar väldigt mycket, säger han.

Tidigare år har bokdagarna ibland haft olika teman men Victor Estby menar att det kunde kännas lite sökt, så istället har de i år valt att fokusera på att bjuda in författare som de själva tycker är spännande och som de också tror att publiken kommer att uppskatta.

– Det är en balansgång mellan kända författare och sådana som vi vill att publiken ska upptäcka. Efter 20 år vill vi fortfarande ha en blandning av bredd och djup, det ska vara något för så många som möjligt.

Har succesivt vuxit

Bokdagarna startades kring millenieskiftet av Dalslands litteraturförening. En av de som var med vid starten var Lena Grönlund som då var kulturchef i Bengtsfors kommun.

– Dalsland var ju inget litteraturlandskap på den tiden, det var inte så många kända författare som kom härifrån eller så stort litteraturintresse bland allmänheten, säger hon.

För att råda bot på det startade de bland annat bokdagarna som till att börja med ägde rum i den välbesökta turistorten Håverud.

– Där hade vi bokbord vid stranden och det var ganska lyckat, men sen blev det svårt med samarbetet och då flyttade vi till kulturmagasinet i Åmål, en gammal kyrka som är omgjord, och där har vi varit sedan dess, berättar hon.

Första programpunkten 2018 var Mikael Niemi och det var fullsatt i Kulturmagasinet i Åmål
Första programpunkten 2018 var Mikael Niemi och det var fullsatt i Kulturmagasinet i Åmål. Foto: Maria och Terje Olsen

Från att vara ett väldigt litet evenemang har bokdagarna successivt vuxit och året innan pandemin hade de 4000 besökare på två dagar.

– Det har varit en fantastisk utveckling, vi hade ingen tanke på att det skulle bli så stort genomslag när vi startade, säger Lena Grönlund som också vill lyfta fram Anita Alexandersson som under många år var föreningens stora eldsjäl men som nu har dragit sig tillbaka.

– Det är hon som har varit galjonsfigur och dragit det största lasset.

Bidrar till samhället

Förutom bokdagarna gör Dalslands litteraturförening också många andra saker. Bland annat tar de emot författarstipendiater, anordnar skrivarkurser, bokcirklar och författarkvällar och ger även ut medlemstidskriften Korpgluggen. I deras stadgar står det att de ska bidra till samhället, något som Victor Estby menar sker på många olika sätt.

– Bokdagarna är ett sätt att ge litteraturen möjlighet att få finnas på andra platser än i storstäderna, men också att ge författarna chansen att möta folk i glesbygden, säger han.

Bokdagar i dalsland har vuxit stadigt och 2019 hade de 4000 besökare på två dagar
Bokdagar i dalsland har vuxit stadigt och 2019 hade de 4000 besökare på två dagar. Foto: Basel Khalas

Victor Estby medger att målet ”att bidra till samhället” kan låta väldigt vagt och stort, men han säger att det kanske måste vara få vara det eftersom de har så många olika verksamheter som ska rymmas i detta. Men konkret kan det handla om att genom evenemangen bidra till den lokala ekonomin, men också att visa att det händer saker i Dalsland vilket han tror kan göra att fler kommer vilja flytta dit.

– Det handlar om att Dalsland är en avfolkningsbygd med stor arbetslöshet och det är också en ganska okänd del av landet med dåliga kommunikationer. Då behövs alla de krafter som finns här väldigt mycket.

Unga nyanländas röster

Ett annat projekt som litteraturföreningen har drivit är Nya röster, en skrivarkurs för unga utlandsfödda kvinnor i Åmål. Syftet med det projektet har varit dubbelt, menar Victor Estby. Dels att ge de unga nyanlända en chans att utveckla sitt språk och stärkas som individer, men också att ge infödda svenskar en förståelse för hur det kan vara att fly till Sverige från ett krisdrabbat land som till exempel Syrien.

– Flera av de som deltog i den kursen läser på universitet idag och samtliga har tagit studenten. Om det inte hade varit för den höga nivån på deras texter så hade det projektet aldrig fått det genomslag som det har fått. Nu tittar vi på nya liknande former av skrivarkurser, säger han.

Fakta: Bokdagar i Dalsland

När? 28 juli-1 augusti
Var? Not Quite i Fengersfors, Pilgrimsleden i Upperud (utgår från Upperudsslussen), Tollebols kvarn, Kulturmagasinet/Gamla kyrkan, Kupén och Kungsberget i Åmål.
Medverkande: Göran Greider, José Figueroa, Maria ”Vildhjärta” Westerberg, Bengt Berg, Franska trion, Majgull Axelsson, John Swedenmark, Lars Åke Augustsson, Ola Larsmo, Suad Ali, Britt-Marie Mattsson, Eija Hetekivi Olsson, Patrik Lundberg, Petronella Simonsbacka m.fl.
Hemsida: bokdagaridalsland.se