Radar

Tyska dödssiffran stiger – 170 personer saknas

Ett brödrapar gråter i varandras armar framför föräldrahemmet som förstörts i vattenmassorna i tyska Altenahr.

Regnet har bedarrat, men vattenståndet är på många håll i Tyskland och Österrike fortsatt högt och risken för ras kvarstår. I Tyskland har dödssiffran stigit till 165 och omkring 170 saknas.

Det regnoväder som har orsakat översvämningar, stor förödelse och minst 190 människors död i framför allt västra Tyskland och Belgien rör sig sakta österut och har bedarrat något. Under måndagen var det betydligt bättre väderförhållanden i de värst drabbade områdena i västra Tyskland.

Dödssiffran i Tyskland steg dock på måndagen till 165. Många av dödsoffren har hittats i översvämmade källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströmmarna.

Fortfarande saknas omkring 170 människor i det område som drabbats hårdast av översvämningarna, enligt Jürgen Süs, biträdande polischef i Koblenz, rapporterar Reuters.

Och enligt polisen väntas dödssiffran stiga ytterligare eftersom det kan finnas många kroppar på ställen som man hittills inte kunnat nå eller där vattnet ännu inte sjunkit undan.

Dykare letar

Räddningsarbetare har varit ute i stora antal för att utvärdera skador på byggnader, städa undan bråte och återställa gas-, el- och telefonnät. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare för att bärga lik.
I södra Bayern har regnet avtagit och under resten av veckan väntas uppehållsväder.

– Jag hoppas att vi har lämnat det värsta bakom oss, säger den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann (CSU) till Bayerische Rundfunk (BR) och utlovar hjälp till de drabbade.

Hur hjälpen ska se ut och hur mycket den kan komma att kosta ska den bayerska delstatsregeringen diskutera på tisdagen. Men Herrmann lovar snabb hjälp för att bygga upp förstörd infrastruktur.

Klimatfrågan aktualiseras

Förbundskansler Angela Merkel kallade förödelsen ”chockerande” när hon besökte den översvämningsdrabbade staden Schuld i västra Tyskland i söndags. Hon uppmanade samtidigt omvärlden att snabba upp arbetet med att möta klimatkrisen.

Katastrofen har knuffat upp klimatfrågan på dagordningen i Tyskland inför parlamentsvalet den 26 september, som markerar slutet på Merkels 16 år vid makten.

Klimatförändringar ökar risken för översvämningar och gör dem kraftfullare, enligt experter. Den höga dödssiffran har också väckt en debatt om Tysklands system för vädervarningar samt huruvida människor i riskzoner informerades i tillräckligt god tid.

Högsta på 50 år

De höga vattenstånden oroar även i Österrike.

I Salzburg har floden Salzach stigit och vattenståndet var på sina håll i staden nära åtta meter över det normala på söndagen, enligt ORF. I Zell am See uppmanas allmänheten att hålla sig inomhus och att inte gå ner i källare eller garage under jorden. I Mittersill, mellan Innsbruck och Salzburg, är vattennivåerna högre än de har varit på över 50 år och varningarna för rasrisk finns kvar.