Radar

Löfven får chansen att bilda regering

Stefan Löfven (S) får undersöka möjligheterna att bilda regering.

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny regering – nu ger talmannen uppdraget till socialdemokraten Stefan Löfven.
Centern kan avgöra om han lyckas.

Ulf Kristersson har meddelat talmannen att hans försök att bilda ny regering har misslyckats.

– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger M-ledaren.

I en statsministeromröstning får en kandidat inte ha 175 eller fler röster emot sig, och Kristersson drar slutsatsen att han inte har mandaten på sin sida.

Löfven: Är redo

Talmannen har därför gett sonderingsuppdraget vidare till statsminister Stefan Löfven.

– Han har fått en sonderingstid som löper till på måndag, med möjlighet till en förlängning, precis som Ulf Kristersson hade, säger Norlén.

Stefan Löfven accepterar uppdraget och skriver på sociala medier: ”Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt.”

Andreas Norlén säger att han vill gå fort fram och hoppas på en statsministeromröstning på onsdag nästa vecka.

– Just nu ligger bollen hos Stefan Löfven.

Som mandatmatematiken ser ut kan en ny rödgrön regering få stöd i riksdagen med minsta möjliga marginal. Men det kräver att Vänsterpartiet (V) och Centern (C) inte röstar emot Stefan Löfven.

Tidigare i veckan sade C-ledaren Annie Lööf att hon vill att en ny rödgrön regering tar fram ett nytt januariavtal tillsammans med C och Liberalerna (L). Men L-ledaren Nyamko Sabuni anser att januariavtalet är dött och har avvisat alla sådana tankar.

Hur gör C?

Frågan är om C är berett att släppa fram Löfven som statsminister, även utan ett nytt januariavtal eller att först ha fått försäkringar om centerpolitik i höstens budget.

Lööf gav inget rakt svar på den frågan efter samtalet med riksdagens talman i tisdags.

– För vår del ser vi nu i ett första läge att vi vill se ett förnyat januariavtal, jag hoppas det är en möjlig väg framåt, sade Lööf.

Stefan Löfven har sagt att han är beredd att tillträda som statsminister även om han inte har hunnit säkra stöd för sin budget. De förhandlingarna kan avslutas i ett senare skede, anser han. Och skulle han misslyckas att få igenom sin budget, avgår han och regeringen.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar säger i Studio Ett att partiet står fast vid att man är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Men för att rösta på regeringens budget i höst vill partiet vara med och förhandla om den – men det kravet kopplar man inte till statsministeromröstningen.

Normalt läggs budgetpropositionen fram i september och riksdagen röstar om den i december.

Problemet för Stefan Löfven är att han behöver stöd både från C och V, nu när L lämnat januariavtalet. Och C vägrar förhandla med V.

Kan bli omröstning

Om inte heller Stefan Löfven lyckas att få tillräckligt stöd för att bli statsminister, kan det hända att talmannen ändå väljer att lägga fram ett förslag på statsminister som riksdagen får rösta om. Det kan sätta press på partierna, eftersom talmannen bara har fyra försök på sig innan extraval måste utlysas.

Han hade sådana funderingar redan när Ulf Kristersson gav upp, men valde att gå vidare, främst av tidsskäl. M-ledaren själv ville inte ha en omröstning.

– Han föredrog att inte bli prövad, säger Norlén.

Statsministeromröstningen kommer att bli mycket jämn. Allt kan avgöras med ett mandats marginal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV