Energi

Festival med sorgtema

De konstnärliga ledarna på Järna Festival Academy – Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi.

Under rubriken Sorgen startar idag en festival i Järna utanför Stockholm. Under festivalen samverkar en kombination av klassisk musik och talare på temat klimatsorg.

Festivalen arrangeras av Järna Festival Academy i samarbete med Järna Akademi och för de konstnärliga ledarna på Järna Festival Academy – Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi  – var temat klimatsorg självklart.

– Vi har tänkt på att det är lite tungt men vi känner att vi är så jätteupptagna av de här frågorna och av vad kulturen kan göra i den situation vi är i, så vi kunde inte göra något annat, säger Peter Friis Johansson.

Berätta om festivalens tema: Sorgen?

– För oss handlar festivalen om klimatsorg och om relationen mellan den enskilda människan och klimatkrisen. Det är som ett öppet sår någonstans, och det är jättesvårt att veta hur man ska göra. Jag tror att man måste gå igenom sorgeprocessen, säger Peter Friis Johansson.

Under fem konserter skildras de fem stadierna av sorg som psykiatrikern Elisabeth Kübler-Ross formulerade i en modell 1969; förnekelse, ilska, förhandling, depression, acceptans. Tanken är att det under festivalens gång ska bildas en bro mellan den första och sista konserten och de konstnärliga ledarna hoppas att konserterna ska hjälpa människor att vara i sin sorg.

Fyra talare och fem konserter

Gérard Lartaud, som är samordnare för Järna Akademi som har valt ut de inbjudna talarna tycker att festivalens idé är spännande och ambitiös och även om temat är sorg tror han att besökarna kommer att ha andra känslor efter festivalen.

– Man måste förmedla en känsla av hopp, det är det jag önskar, att man går ifrån festivalen med en känsla av hopp och  tillförsikt. En känsla av att det går att göra någonting, att jag kan göra någonting, säger han.

Malena Ernman framträder tillsammans med Mats Bergström under festivalen
Malena Ernman framträder tillsammans med Mats Bergström under festivalen. Foto: Pressbild

Varannan dag framförs en konsert och varannan dag bjuds besökarna på inspirerande talare som har bjudits in av Järna Akademi. Den första av de fyra inbjudna talarna är Sara Dahlberg Eriksson, som är specialist på sorgearbete och sorgbearbetning.

–  Hon öppnar som första talare, just för att presentera sorgen och förklara det här med de fem stadierna av sorg, säger Gérard Lartaud.

Efter Dahlberg Erikssons föreläsning framför Malena Ernman och Mats Bergström sånger av Schubert och Olle Adolphson.

Gérard Lartaud beskriver att han och Siri Lundström, som är projektledare på Järna Akademi, tillsammans har resonerat sig fram till de inbjudna talarna utifrån deras respektive arbete runt miljö- och klimat. Förutom Dalhberg Eriksson kommer Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, Pella Thiel ifrån omställningsrörelsen och #EndEcocide samt Birger Schlaug att medverka.

– Birger Schlaug tyckte vi skulle vara väldigt bra särskilt med tanke på hans bok: Vad ska vi ha samhället till, där han reflekterar väldigt bra kring samhälle och miljö. En sak han tar upp i den är illusionen om evig tillväxt: han säger ” det finns inget så dumt som grön tillväxt”, säger Gérard Lartaud.

Malin Broman, Peter Friis Johansson, Jakob Koranyi & Martin Fröst vid en tidigare konsert på Järna Festival Academy
Malin Broman, Peter Friis Johansson, Jakob Koranyi & Martin Fröst vid en tidigare konsert på Järna Festival Academy. Foto: Pressbild

Peter Friis Johansson beskriver att programmet är utformat för att få till en känslomässig tyngd där musiken ska ge den känsla som konserten handlar om. Han ger ett exempel.

– I den första konserten, som handlar om sorgens första stadie; förnekelse spelas Wahgners Siegfriedsidyll. I en idyll stänger man ute det som inte passar. Och bredvid Wagner har vi filmmusiken ur Schindlers list, som ju är en annan typ av förnekelse, säger Peter Friis Johansson.

Glädje och livskraft på slutet

Under festivalen vill man ge människor en möjlighet att med hjälp av musik få uppleva sorgeprocessen och sina känslor. Men det blir inte enbart dysterhet och sorg menar Peter Friis Johansson:

– Det finns ju också en livskraft och glädje på slutet när acceptansen kommer, säger han och tillägger:

– Den klassiska musiken har ofta stått lite bredvid det som händer i världen, på våra konserter hoppas vi att den ska vara lite mer i kontakt med det som påverkar människor här och nu.

Festivalen går av stapeln för femte året i rad och pågår från mellan 2-10 juli. Den kan både ses på plats i Kulturhuset i Ytterjärna eller följas live på youtube via denna länk: https://jarnafestivalacademy.com/sv/livestream-media/.