Radar

Busåkare kan bötfällas på plats

Sjöpolisen välkomnar den nya möjligheten att bötfälla buskörning på vatten direkt på plats.

Från den 1 juli får polisen direkt på plats utfärda böter till störande vattenskoteråkare. Det har riksåklagaren beslutat. Beslutet välkomnas av sjöpolisen.

Beslutet är i praktiken ny tillämpning av en befintlig lagstiftning för brottet förargelseväckande beteende. Även högljudd störande musik omfattas och eftersom dessa brott är särskilt vanliga på sommaren har beslutet fattats redan nu. I ett pressmeddelande säger riksåklagaren Petra Lundh:

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli.

Johan Skogfeldt vid sjöpolisen i Stockholm välkomnar beslutet och tror att möjligheten att bötfälla direkt på plats kommer kunna bidra till att busåkandet minskar.

– Det svider bättre om du får en bot direkt i handen än om det tar sju månader. Det här tillsammans med körkortet för vattenskoter, som kommer nästa år, tror jag kommer göra att det här mattas av. Jag hoppas det, säger han.

Polisresurser påverkar effekten

Hur stor effekten av beslutet blir beror på hur aktiva polisen har möjlighet att vara menar Skogfeldt.

– Extremt mycket av vår tid i yttre tjänst på sjöpolisen i Stockholm går till att jaga de här vattenskoteråkarna. Och merparten av samtalen som kommer till oss handlar om det här. Vi gör vad vi kan med våra två båtar dagtid och två båtar kvällstid i hela region Stockholm, säger Johan Skogfeldt.

De som buskör gör det ofta nära människor som badar eller paddlar kanot och risken för olyckor är betydlig enligt Johan Skogfeldt, sjöpolisen i Stockholm
De som buskör gör det ofta nära människor som badar eller paddlar kanot och risken för olyckor är betydlig enligt Johan Skogfeldt, sjöpolisen i Stockholm.Foto Johan Nillson/TT

De farliga buskörningarna handlar om vattenskoterförare som i hög fart kör runt nära badande och andra.

– De kör runt och låter. Den stora faran som vi har upplevt är de som kör i cirklar runt kanotister och de som paddlar tills de ramlar i. Sedan skrattar de och åker vidare, säger Johan Skogfeldt och tillägger:

– Jag är rädd för att det ska ske en olycka där en badande eller paddlare kommer att dö på grund av den totala bristen på sjövett.

Hur gör ni rent konkret, har folk som kör vattenskoter legitimation på sig?

– I våra telefoner har vi de flesta polisiära dataregister och kan identifiera genom slagningar, få fram passbilder och så vidare, vilket gör det enklare för oss. De som ljuger om sitt namn, vilket inte är sällan de gör, kan vi lätt kolla, säger Johan Skogfeldt.

Problemet sprider sig över landet

Problemet med busåkande vattenskoteråkare har varit mestadels lokalt och i Stockholm koncentrerats runt Hornsbergs Strand och Karlbergskanalen. Men även polisen i region Väst beskriver ett ökande problem och enligt Johan Skogfeldt har problemet även spridit sig även till småstadshamnar och insjöar.

Vad ska man göra om man blir störd av busåkande vattenskotrar?

Ring 11414 om det inte är akut men tycker man att det är fara för liv, vilket tyvärr inte alls är ovanligt, så kan man ringa 112. Är man i Stockholm eller i region väst har ju sjöpolisen möjlighet att komma till platsen.

Tidigare har polisen bara kunnat dela ut ordningsbot för förargelseväckande beteende till den som urinerar offentligt, vilket nu alltså ändras. För störande vattenskoteråkning blir boten 1500 kronor och för störande hög musik 1000 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV