Radar

Brasilien hotas av bojkott efter kontroversiellt lagförslag

Medlemmar av ursprungsbefolkningen Munduruku demonstrerar för att Brasiliens högsta domstol ska skydda deras land och skogar.

Brasiliens ursprungsbefolkning hotas av en ny kontroversiell lag som äventyrar deras rätt att bestämma över sina naturresurser och sin mark. Nu ökar protesterna, bland annat hotar stora livsmedelsjättar att bojkotta produkter från landet om inte lagen stoppas.

I Brasilien består tretton procent av landets yta idag av reservat där olika ursprungsfolk brukar marken enligt sina traditioner. För att ha tillgång till dessa områden krävs tillstånd från landets urbefolkningsmyndighet Funai.

I det kontroversiella lagförslaget föreslår det brasilianska parlamentet att 
privata aktörer ska få arbeta på och bebygga offentlig mark i Amazonas. Det här, menar kritiker, öppnar upp för ytterligare gruvdrift, avverkning, boskapsskötsel och spannmålsplantager, och strider både mot den brasilianska konstitutionen och mot FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter.

I ett öppet brev till den brasilianska högsta domstolen och kongressen samlar nu den internationella organisationen Avaaz underskrifter med uppmaningen att bevara ursprungsbefolkningens rättigheter och stoppa avskogningen och klimatförändringarna.

Hotar med bojkott av soja och kött

Även ett 40-tal stora europeiska livsmedelsleverantörer, branschorganisationer och finansiella aktörer kräver att lagen ska stoppas. I maj gick bland andra Tesco, Lidl, Aldi, Asda, Marks & Spencer, Co-op, Ocado, Sainsbur´s, Metro och Hilton Food Group, samt svenska aktörer som Swedbank Robur Fonder, Skandia och Sjunde AP-fonden samman i ett brev med sina krav.

Bolagen hotar att bojkotta brasilianska jordbruksprodukter, såsom kött och soja, om lagförslaget inte dras tillbaka.

De skriver bland annat: ”Vi betraktar Amazonas som en vital del av jordens ekosystem, som är av avgörande betydelse för planetens stabilitet och säkerhet, och samtidigt en viktig del av framtiden för hela det brasilianska samhället.”

Om lagen inte dras tillbaka kommer de ”inte att ha något annat val än att ompröva deras stöd till och användning av brasilianska jordbruksprodukter och leverantörer”, skriver de.

I brevet anklagas också Brasiliens regering för att inte göra tillräckligt mycket för att stoppa skogsbränderna i Amazonas.