Radar

Ökad smittspridning i Israel trots vaccinskydd

Vaccinationer utdelas vid en vaccinationsplats utanför Jerusalem.

Israel var tidigt ute med att vaccinera sin befolkning mot covid-19. Men nu ökar smittspridningen i landet på nytt, vilket bland annat lett till att krav på att bära munskydd inomhus återinförts. 70 procent av de som smittats har drabbats av den så kallade deltavarianten.

Redan i februari började Israel öppna upp och idag har samhället i princip återgått till det normala. Över hälften av landets 9 miljoner invånare har vaccinerats med dubbla doser.

Men förra veckan upptäcktes en ökad smittspridning och fler nya fall än på över två månader. På torsdagen rapporterades över 200 nya fall – vilket kan jämföras med runt 10 nya fall per dag tidigare i juni, rapporterar Wall Street Journal.

Ungefär hälften av de smittade hade fått två doser av det vaccin som alla israeler fått – Pfizers.

Ali Mirazimi, professor med specialisering på virusvarianter och spridning på Karolinska, säger att trots att både Astra och Pfizer-vaccinen ger bra skydd även mot deltavarianten, är de dock inte 100-procentiga.

– Uppgifter från England visar att två doser av Pfizers vaccin ger ett 88-procentigt skydd mot att bli sjuk av deltavarianten, medan Astras ger ett 60-procentigt skydd. Endast en dos skyddar något mindre mot deltavarianten jämfört med alfa. 

Deltavarianten har sitt ursprung i Indien och sprider sig snabbare än de tidigare varianterna av viruset. Enligt studier är deltavarianten mellan 40 och 60 procent mer smittsam än alfa (tidigare kallad den brittiska varianten), som i sin tur är mer smittsam än ursprungsviruset.

Nya restriktioner

Det viktigaste, menar han, är att vaccinen är framtagna för att skydda mot svår sjukdom.

– Vaccinets effekt är att avlasta sjukvården och tittar man på fallen i Israel har det inte varit svåra sjukdomar. Än så länge är kurvan där också väldigt låg, om man jämför med tidigare antal smittade.

Enligt SvD är i dagsläget mindre än 400 personer sjuka i covid-19 i Israel, vilket kan jämföras med 75 000 för ett halvår sedan.

Ändå har landet infört en rad åtgärder på grund av den ökade smittspridningen. Sedan i fredags är det obligatoriskt att ha munskydd inomhus och rekommenderas även utomhus vid stora evenemang, som till exempel Prideparaden som hölls i helgen.

Efter att flera anställda och barn på skolor smittats, rekommenderar nu det israeliska hälsoministeriet även att alla barn mellan 12 och 15 ska vaccinera sig så snart som möjligt, något som tidigare varit frivilligt.

Landet har också återinfört inreseförbud från flera länder samt krav på karantän för israeler som varit utomlands. För att se till att kraven följs har man rekryterat 250 polismän. Samtidigt har den planerade avvecklingen av försvarsmaktens avdelning för smittspårning avbrutits och man förbereder sig för att dra igång testningen igen.

"Ingen garanti att vaccinet skyddar"

Ali Mirazimi säger att vi troligtvis kommer att se flera fall där de som tagit både en och två doser vaccin blir smittade igen av covid-19. 

– Det har även hänt i Sverige och kommer att hända lite här och var. När vi inte har viruset i samhället längre kommer risken minska för att människor exponeras. Och blir du exponerad har du större chans att klara sjukdomen om du har fått två doser vaccin.

Tror du utvecklingen i Israel kan påverka den bedömning som nu görs av vaccinets effekt? 

– Nej, det tror jag inte. I Israel har dödstalen gått ned väldigt mycket, vilket är nummer ett. Visst kan det här användas av vaccinmotståndare, men generellt har vi sett en tydlig effekt av vaccinet.

Men finns det en risk att det kommer andra varianter som vaccinet inte skyddar mot?

– Ja, så kan det bli. Det är ingen garanti att alla vaccin kommer att skydda mot alla varianter. Viruset anpassar sig hela tiden, och det finns en risk att nya varianter motstår vaccinskyddet. Jag tror inte att viruset ändrar sig så pass mycket att inget vaccin kommer att fungera, men effekten kan bli sämre. Det har vi sett framförallt med deltavarianten.