Radar

Krav på krismöte om Tigray i säkerhetsrådet

Internflyktingar i Tigray.

Etiopiens regering har utlyst en ensidig vapenvila i Tigray samtidigt som rebeller säger sig ha gått in i regionhuvudstaden Mekele. Utvecklingen får USA, Irland och Storbritannien att begära ett krismöte i FN:s säkerhetsråd, enligt diplomatiska källor.

Beväpnade rebeller uppger att de har gått in i Tigrays regionhuvudstad Mekele och tvingat interimsregeringen på flykt. Uppgifterna kom i måndags, sedan striderna mellan styrkor knutna till Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och regeringsstyrkorna den senaste tiden eskalerat utanför Mekele.

Informationen om vad som faktiskt händer på platsen är dock bristfällig.
Konflikten har pågått sedan i november, då Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv riktad mot TPLF och Tigray. Men kort efter uppgifterna om maktövertagandet i Mekele meddelade Abiys regering att den har utlyst en ensidig vapenvila i regionen. Det motiveras officiellt med behovet att kunna genomföra skörden i Tigray – där många går hungriga i konfliktens spår.

Rebellerna har inte kommenterat beskedet om vapenvila. FN:s generalsekreterare António Guterres har pratat med Abiy och säger sig vara hoppfull om att vapnen ska tystna.

Krismötet i säkerhetsrådet kan komma att bli av på fredag, enligt diplomatkällorna.

Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring sex procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt, då federal militär gick in i Tigray för att bekämpa TPLF:s regionala styrkor. Konflikten pågår fortfarande.