Radar

EU-parlamentet står upp för aborträtten

Malin Björk, Vänsterpartiet, menar att den nya resolutionen är extra viktig nu då kvinnors och hbtq-personers rättigheter motarbetas på flera håll i Europa.

Vid en omröstning den 24:e juni ställde sig EU-parlamentet bakom aborträtten och andra sexuella och reproduktiva rättigheter, som hbtq-personers rättigheter och sexualundervisning i skolan.

I omröstningen antogs resolutionen, som förhandlats under ett och ett halvt år. En majoritet om 378 röster röstade ja medan 255 ledamöter röstade nej och 42 la ner sina röster. Vänsterpartiets Malin Björk välkomnar resultatet av omröstningen.

– Den här texten har förhandlats mellan de politiska grupperna i över ett och ett halvt år. Ändå ville Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas partigrupper sabotera detta jämställdhetsarbete genom att lägga fram egna resolutioner där alla referenser till aborträtt och hbtq-rättigheter tagits bort. Som tur är röstades dessa resolutioner ner, men förvånansvärt många ledamöter stödde dem ändå, bland annat Sverigedemokraternas ledamöter, säger Malin Björk i ett pressmeddelande.

Hon understryker att i en tid när kvinnors och hbtq-personers rättigheter motarbetas på flera håll i Europa är resultatet av omröstningen extra viktig.

– Detta är en viktig uppmaning till framförallt medlemsländerna att fortsätta arbetet för aborträtten, för kvinnors och för hbtq-personers rättigheter. Det är också en stark signal till alla de som kämpar i Polen, Malta och andra länder att vi backar er i kampen för att kvinnors rättigheter ska respekteras fullt ut, säger Malin Björk i pressmeddelandet.

Svenska barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund menar att EU-parlamentet gör en viktig markering.

Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund
Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund. Foto: Stefan Bohlin/Svenska Barnmorskeförbundet

– Det är otroligt bra med en tydlig, kraftfull markering från Europa med tanke på att det nu både finns en kristen rörelse och en högerpopulistisk rörelse som har ett intresse av att motverka abort. När de här två rörelserna samverkar ska man inte ta något för givet, de skulle kunna få en väldigt negativ betydelse för kvinnor och aborträtten.

Finns det ett abortmotstånd här i Sverige?

– Jag skulle nog säga att vi står starkt i vår aborträtt här i Sverige och i nuläget är alla partier överens. Även SD har mjukat upp sin hållning och det finns ett starkt stöd både hos allmänhet och i de politiska partierna.

Är aborträtten i Sverige i risk framöver med tanke på den nuvarande regeringskrisen?

– Den politiska bilden kan naturligtvis förändras, det ska vi vara medvetna om. Och det har för inte så länge sedan funnits andra åsikter än de rådande, så jag vill inte ta något för givet.

RFSLs förbundsordförande Deidre Palacios
RFSLs förbundsordförande Deidre Palacios. Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

Enligt RFSLs förbundsordförande Deidre Palacios är resolutionen viktigare än någonsin eftersom det finns många motkrafter till hbtq-personers och kvinnors rättigheter.

– Rapporten innehåller kraftfulla skrivningar som förhoppningsvis kan vara en påtryckning mot medlemsstaterna, men vad det i praktiken kommer innebära är svårt att säga.

Är hbtq-personers rättigheter i Sverige hotade framöver med tanke på den nuvarande regeringskrisen?

– Med tanke på att Sverigedemokraterna har ökat och att de eventuellt får något slags regeringsinflytande så är det oroväckande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV