Radar

Arjeplog: ungdomar får egen lott att odla på

Arjeplog kommun delar ut odlingslotter till ungdomar som vill prova på att odla i sommar.

Under sommaren får ungdomar i Arjeplogs kommun prova på att odla på en egen kolonilott. Det nordliga klimatet gör området svårodlat men ljuset ger ändå hopp om viss skörd.

Idén kom från Greger Öberg, som jobbar inom kommunen som studiecoach och biblioteksassistent på Arjeplogs kommunbibliotek.

– Jag kastade ut idén och ungdomarna nappade. Efter att jag fått klartecken från chefen började vi leta mark och sen har det rullat på. Det har varit väldigt positiv respons från alla kommunens verksamheter, vi fick till exempel en staketstolpe för att fästa en vattenkran på skänkt till oss.

Greger Öberg la ut annonser på Facebook, Instagram och Snapchat och hittade fem ungdomar mellan 19 och 25 år som ville vara med. Odlingen kom igång i juni och fortfarande finns det några lotter kvar.

– De som är med är jätteengagerade och intresserade och tycker det är roligt. Sedan är det många som känner att det är jobbigt att ta det ansvaret. Men vi är jättenöjda att de här fem vill vara med.

Kallt men ljust

Lotterna ligger centralt på ett gammalt potatisland som brukats av en trädgårdsförening i Arjeplog och som legat i träda sedan 2019. Även kommunen har en odlingslott, där skörden kommer att gå till ett äldreboende i närheten.

– De äldre kan komma hit och se hur det växer, så det blir en aktivitet för dem också.

Arjeplog ligger i en växtzon där det är svårodlat. Men enligt Greger Öberg funkar det bra att odla till exempel potatis, morötter, rovor, bärbuskar och jordgubbar.

– Det är inte så varmt, även om vi har haft upp till 24-25 grader i maj. Men ljuset och midnattssolen gör att det växer bra ändå och jorden är jättefin.

Finns det någon långsiktig tanke med projektet?

– Det vore jättekul om det fortsatte och senare kan öppna upp för lite äldre deltagare och bli som en aktivitet där man lär av varandra.

De som deltar får ingen formell utbildning, utan får dela med sig av praktiska råd med varandra.

– Det finns inga pekpinnar, utan vi säger till ungdomarna att de ska testa sig fram. De får odla det de vill och göra precis som de känner. Ger de upp är det också helt okej.

"Social grej"

Mattias Persson, 24 är en av deltagarna som nappade när Greger Öberg frågade om han ville vara med. Han bor i lägenhet men drömmer om att skaffa en gård. Nu testar han morötter, rädisor, palsternacka, rödbeta och potatis på sin lott.

– Jag tyckte det var perfekt att ta tillfället i akt och få lite kunskap. Det är också kul att se vad man kan lyckas odla så pass långt norrut. Bor man i lägenhet finns det inte så mycket plats att odla på.

– Sedan är det jättemysigt att vara där eftersom det ligger alldeles vid vattnet. Det blir en social grej också eftersom man är där och fixar tillsammans.

Har du odlat tidigare?

– Nej, mest luktärt och lite oregano i köksfönstret så jag är nästan helt grön.

Det som hunnit komma upp hittills är rädisorna. Och än så länge tycker han inte att odlingslotten gett honom för mycket jobb.

– Mycket sköter sig självt, det är mest att åka dit och vattna ett par gånger i veckan och plocka ogräs. På sensommaren hoppas jag på lite skörd.