Energi

Avskalat midsommarfirande i år

Så här brukar ett traditionellt midsommarfirande kunna se ut på Skansen, men i år liksom förra året blir det ganska annorlunda.

Midsommar 2021. Handsprit, munskydd och firande hemma i lägenheten – eller? Faktum är att det kommer finnas en del offentliga midsommarfiranden i år, men de flesta ser inte riktigt ut som de brukar. LFT guidar er till några olika firanden runtom i landet. 

Trots att vaccinationerna går framåt och smittspridningen är på en relativt låg nivå så uppmanar Folkhälsomyndigheten även detta år alla till att bara fira midsommar i mindre sällskap. De rekommenderar också som vanligt att man ska vistas utomhus, hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk.

Restriktionerna har dock lättat något och det gör att många platser runtom i Sverige ändå erbjuder ett midsommarfirande i år, men för ett begränsat antal personer. Så är till exempel fallet på Skansen där man i år behöver ha en förköpsbiljett för att komma in på midsommarafton. På grund av pandemin har de i år även valt att inte ha den traditionsenliga midsommarstången med tillhörande dans och spelmanslag på Skansen. Istället kommer de att ha mindre stänger och aktiviteter runtom i parken. Man kan också bara köpa en picknickkorg och slå sig ner på valfri plats.

Rekommenderar besök i naturreservat

Sveriges största midsommarfirande har under flera år varit i den så kallade Gropen i Leksand, vid stranden av Siljan. Här har tidigare år 25 000 personer samlats för att bland annat se en 26 meter lång och 800 kilo tung midsommarstång resas. I år, precis som förra, är dock det stora firandet inställt. På hemsidan Visit Dalarna rekommenderar man istället folk att ta tillfället i akt och upptäcka naturen under midsommarhelgen, till exempel genom att ge sig ut i någon av Dalarnas vidsträckta naturreservat.

På Nääs slott, mellan Göteborg och Alingsås, brukar man också ha ett stort midsommarfirande som i år är inställt. Istället har man valt att spela in en midsommarkonsert som kommer att sändas i SVT. Själva området kommer dock vara öppet som vanligt på midsommarafton och det kommer även att hållas guidade visningar på slottet.

Blommor för biologisk mångfald

En gammal midsommartradition är att plocka sju sorters blommor och lägga under kudden för att drömma om den man ska leva sitt liv med (de finns också de som säger att man ska hoppa över en gärdsgård för varje blomma man plockar). I år gör Naturskyddsföreningen sin egna tolkning av den här traditionen, istället för att uppmana folk till att plocka blommor listar de sju sorters blommor som man kan låta växa i sin gräsmatta för att gynna vilda bin och andra livsviktiga pollinatörer. Några av dessa är rölleka, kärringtand, prästkrage och backtimjan. 

Prästkragarna behövs för den biologiska mångfalden – så låt dem växa! Foto: Hasse Holmberg/TT
Prästkragarna behövs för den biologiska mångfalden – så låt dem växa! Foto: Hasse Holmberg/TT

Midsommarmaten då? För den som inte är så begiven på den traditionella buffén finns det numera gott om veganska alternativ som man antingen kan köpa färdiglagade eller laga själv. På Jävligt Gotts hemsida kan man till exempel hitta recept på veganska revbensspjäll, skagentoasts och auberginesill. ICA Buffé tipsar också om att man kan göra vegansk skagenröra med tofu och tångkaviar eller ”morotslax” som alternativ till gravad lax.

Vädret för dagen ser ut att bli klassiskt midsommarväder med en del regn i Norrland och västra Svealand och skurar i östra Svealand, medan Götaland bjuder på en del solchanser. Temperaturerna varierar mellan cirka 12 och 22 grader.

Midsommarfirandets historia

Midsommarfirandet i Sverige har långa traditioner, det talas ibland om att det ska ha förekommit firanden även under förkristen tid i Sverige, men det finns inga tydliga belägg för det. 
Midsommarstången tros dock ha kommit till Sverige ifrån Tyskland någon gång på 1300- eller 1400-talet. Vid denna tid ska också nunnorna vid Skokloster i Uppland ha ansökt om att få anordna ett midsommarfirande. Anledningen till detta tros vara att få bukt med det folkliga firandet som kunde innebära dans på kyrkogårdarna, stöld av heliga bilder och skamlösa visor. 
I Sverige infaller midsommarafton numera alltid någon gång mellan den 19 och 25 juni. Sedan 1953 är midsommardagen allmän helgdag. 
Källa: Wikipedia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV