Radar

Världsbanken arbetar för afrikansk vaccinering

Kö för vaccinering i Johannesburg i Sydafrika.

Världsbanken och Afrikanska unionen (AU) ska arbeta tillsammans för att öka vaccineringstakten i Afrika. Organisationerna hoppas kunna hjälpa till att förse vaccin till 400 miljoner människor på kontinenten.

I ett gemensamt uttalande säger parterna att de ska förse vaccineringsprogrammet AVATT (Africa vaccine acquisition task team) med resurser att införskaffa och distribuera vaccin.

Det nya initiativet är tänkt att vara ett komplement till andra program, som det globala vaccinprogrammet Covax, och ska hjälpa kontinenten att komma närmare ett mål om att 60 procent av hela kontinentens befolkning ska ha vaccinerats under 2022, uppger de i ett uttalande.

Förseningar i produktionen och distributionen har lett till en ny våg av covidfall i Afrika och Världshälsoorganisationen WHO uppgav på måndagen att mer än hälften av de fattiga länder som fått vaccin via Covax inte har tillräckligt med resurser för att kunna fortsätta sin vaccinering.

”Världsbanken är väldigt glad över att kunna stötta de afrikanska länderna med detta partnerskap med Afrikanska unionen för att snabbt kunna få ut hundratals miljoner doser. Länder som behöver akut hjälp för att hitta fler vägar att få vaccin för att täcka deras behov får förtur för tidiga leveranser”, säger Världsbankens ordförande David Malpass i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV