Radar

Inga sommarlovskort till resurssvaga barn i Göteborg

Barn och unga i Göteborg får inga sommarlovskort till kollektivtrafiken i år.

Ett förslag om att ge barn vars föräldrar får försörjningsstöd sommarlovskort till kollektivtrafiken röstades i veckan ned av S och allianspartierna. 

Det var Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Demokraterna och Feministiskt Initiativ som la fram förslaget om att köpa in sommarlovskort till kollektivtrafiken för barn vars föräldrar får försörjningsstöd.

Elias Ytterbrink (MP) berättar att Göteborgs stad sedan tidigare hade beslutat att alla barn och ungdomar i Göteborg skulle få sommarlovskort till kollektivtrafiken. Men Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Göteborg, ville inte dela ut korten på grund av smittspridningen, trots att staden redan avsatt pengar för det. 

– Då tyckte vi istället att de barn vars föräldrar har försörjningsstöd skulle få ett kollektivkortstrafik. De barn som kommer från en välställd familj kan köpa ett eget och själva avgöra i vilket mån de vill följa uppmaningarna. Det valet har inte barn vars familjer har det dåligt ställt.

"Tråkigare och fattigare sommar"

Han menar att barn vars familj har sämre ekonomi har mindre möjligheter att bli skjutsade till aktiviteter, och att ett uteblivet sommarlovskort kan göra att de blir isolerade och få svårare att ta sig till feriejobb. 

– I Södra Skärgården är det inte ens fysiskt möjligt att gå eller cykla in till stan. Alliansen säger sig ofta värna om detta område, men i det här fallet verkar de inte ha förstått den aspekten. 

Argumentet från S att rösta emot var bland annat att det skulle bidra till stigmatiseringen av de familjer som får försörjningsstöd. 

– Det förvånar mig. Jag tänker att stigmatiseringen att inte alls kunna delta i aktiviteter är värre än att bli stigmatiserad för att man inte fått ett sommarlovskort. För de barn vars föräldrar inte har ekonomiska resurser att skjutsa dem eller köpa ett kort kommer det bli en tråkigare och fattigare sommar. 

LFT har försökt nå två av S-ledamöterna för en kommentar utan resultat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV