Radar

Burhållning och tvångsmatning av fåglar kan förbjudas

Djurens Rätt fanns på plats när medborgarinitativet End the Cage Age uppmärksammades i Bryssel 2019.

EU-parlamentet har röstat för ett medborgarinitiativ om att förbjuda burhållning av djur inom lantbruket. Dessutom har man tagit ställning för ett förbud mot tvångsmatning av fåglar. 
– Det här är jättestort! säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt.

1,4 miljoner människor från olika länder har skrivit under medborgarförslaget End The Cage Age. I förra veckan röstade EU-parlamentet om förslaget och det fick då stöd från 558 ledamöter – bara 37 ledamöter röstade emot. Djurens rätt som har kämpat länge för att det här ska gå igenom menar att det är historiskt.

– Om det går hela vägen så som parlamentet har föreslagit att hantera medborgarinitiativet, då fasas burhållningen ut i EU, vilket kommer beröra 300 miljoner djur årligen i EU, säger Sebastian Wiklund.

Sebastian Wiklund är samhällspolitisk chef på Djurens rätt
Sebastian Wiklund är samhällspolitisk chef på Djurens rätt. Foto: Djurens rätt. 

Han berättar att förslaget gäller hönor, kaniner, gäss, kalvar och fixerade grisar. Dessutom kommer det också få effekt på alla länder som vill exportera till EU eftersom det står i förslaget att det även ska gälla import av animaliska produkter.

"Brutal hantering av djuren"

EU-parlamentet tog dessutom ställning för ett tillägg till förslaget som går ut på att förbjuda tvångsmatning av ankor och gäss. I dag tvångsmatas ankor och gäss som föds upp för att bli gåslever med så mycket mat att deras lever sväller upp till tio gånger den normala storleken. Också detta beslut menar Sebastian Wiklund är väldigt viktigt.

– Det här är en brutal hantering av djuren. Tvångsmatning förekommer ju inte i alla länder men i vissa länder som Frankrike är det en ganska stor verksamhet.

Det är dock fortfarande långt ifrån säkert att förslagen kommer att gå igenom. Nu skickas frågan vidare till EU-komissionen som uppmanas att ta fram ett lagförslag. Om detta sker så ska det godkännas av medlemsländerna och därefter ska en ny omröstning ske i parlamentet. Sebastian Wiklund har höga förhoppningar, men är samtidigt orolig:

– Vi får hoppas att de också går från ord till handling. En svår nöt att knäcka kan bli ministerrådet, många konservativa ministrar vill skydda djurindustrierna. Vi har inte heller fått några klara besked från Sveriges landsbygdsminister, men Djurens Rätt uppvaktar regeringen i frågan, säger han.

Om det inte skulle gå igenom lovar han dock att Djurens rätt kommer att fortsätta att sätta press.

– Vi räknar inte hem någon seger helt förrän burarna faktiskt är borta.