Radar

V ger regeringen 48 timmar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ger regeringen ultimatum.

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar antingen ger besked om att slopa förslaget om fri hyressättning eller sätter sig i nya förhandlingar. Annars inleder V en fas om hur en misstroendeförklaring ska kunna väckas, säger partiledare Nooshi Dadgostar.

– Beskeden hittills från regeringen och Centerpartiet gällande förslaget om fri hyressättning är inte tillfredsställande, och Vänsterpartiet blir avvisade av både statsministern och Centern i sina försök att diskutera frågan, säger Vänsterledaren.

Dadgostar ställer därför ett ultimatum. Regeringen får två alternativ:
Antingen ska alla planer på att förändra hyreslagstiftningen enligt utredningsförslaget läggas åt sidan, eller så ska regeringen omedelbart inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen om förbättringar.

48 timmar

– Om regeringen inte accepterar något av alternativen har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven, säger Dadgostar.

– Stefan Löfven har nu 48 timmar på sig att agera, säger Dadgostar.

Vad som händer om 48 timmar har Nooshi Dadgostar inget riktigt klart besked om. Hon vill inte kommentera vilka samtal hon har haft med andra partier. Men hon kommer att vända sig till M och KD.

– Då kommer vi gå in i en fas där vi inleder diskussioner om misstroende, säger Dadgostar.

– Om vi inte får det svar vi vill ha, kommer vi att inleda en process.

Oklara besked

Dadgostar ger heller inget klart besked om hur Vänsterpartiet kommer att rösta om Sverigedemokraterna skulle gå fram med ett yrkande om misstroendeförklaring.

En eventuell misstroendeförklaring kräver att Moderaterna eller Kristdemokraterna ställer upp. Om inte:

– Då är de stödpartier till den här regeringen, säger hon.

Nooshi Dadgostar får frågan hur hon ser på att V kan sätta i gång en process som kan sluta med att M-ledaren Ulf Kristersson blir ny statsminister.

– Det är absolut inte det vi vill. Men samtidigt måste statsministern säkra sitt regeringsunderlag.

Hon preciserar att det inte räcker att regeringen ”träffas och pratar” med Hyresgästföreningen, utan det måste handla om förhandlingar.

Misstroendeförklaring

Minst 35 ledamöter måste skriva på en förklaring om misstroende mot regeringen eller en minister för att en omröstning ska hållas.

Förklaringen ska läggas fram vid ett sammanträde i riksdagens kammare.
Processen kräver att det måste gå minst tre dagar från det att en förklaring läggs fram till dess att en omröstning hålls. Först ska det bordläggas två gånger. Dag tre är första möjliga dagen för avgörande.

För att en minister eller regeringen ska fällas måste minst 175 av riksdagens 349 ledamöter rösta ja till det.