Radar

Fler anmälningar om fuffens i Sidas projekt

Antalet ärenden om misstänkt korruption ökade med 65 stycken mellan 2019 och 2020.

Förra året ökade antalet anmälningar om olika typer av oegentligheter kring Sidas biståndsprojekt. Totalt begärde myndigheten tillbaka 67 miljoner kronor.

Under pandemiåret 2020 registrerades 326 ärenden om misstänkt korruption, oegentligheter och andra missförhållanden hos Sidas biståndsprojekt, visar årets korruptionsrapport från myndigheten. Motsvarande antal ärenden 2019 var 261 stycken.

Ärendena handlade oftast om missbruk av medel samt förskingring, men även trakasserier och sexuella övergrepp.

“Det är paradoxalt nog bra och viktigt att vi ser en fortsatt ökning av ärenden. Det betyder att vi och de vi samarbetar med blir allt bättre på att hitta och anmäla misstankar. Det är inte nödvändigtvis korruptionen som ökar, utan medvetenheten om hur viktigt det är att agera och rapportera alla misstankar”, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

I 70 procent av fallen kunde Sida efter en utredning konstatera att korruption förekommit. Den vanligaste påföljden är att Sida kräver att de pengar som hamnat i fel händer betalas tillbaka, och förra året begärde myndigheten tillbaka 67 miljoner kronor.

Enligt Sida är det för tidigt att dra några slutsatser om det finns en koppling mellan de ökade fallen och pandemin. “Vad gäller utredningar av misstankar har begränsningar av resor och att fysiskt vara på plats försvårat vissa utredningar”, står det i rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV