Radar

Bitcoin som officiellt betalningsmedel i El Salvador

El Salvadors president föreslår att bitcoin ska bli offentligt betalningsmedel i landet.

Under en bitcoinkonferens i Miami offentliggjorde El Salvadors president Bukele förslaget att göra bitcoin till betalningsmedel. Motivet till förslaget är att rädda jobb och bättra på ekonomin för tusentals salvadorander.

President Nayib Bukele i centralamerikanska El Salvador annonserade under den årliga bitcoin-konferensen i Miami i lördags att han kommer lägga fram ett lagförslag om att bitcoin ska bli officiellt betalningsmedel i landet. Förslaget lanserades i en video och ska enligt presidenten generera jobb och hjälpa till att inkludera de många tusentals människor som står utanför den formella ekonomin i El Salvador.

Enligt SVT uppger President Bukele också att man utreder möjligheten för salvadoraner som lever utomlands att skicka hem bitcoin till släktingar utan dyra avgifter. El Salvador som är det minsta landet i Centralamerika har en befolkningsmängd om drygt sex miljoner människor samt ytterligare drygt en och en halv miljon salvadoraner som lever utomlands.

I landet, som räknas som ett medelinkomstland, är de ekonomiska villkoren ojämlika och den ekonomiska makten återfinns hos en liten jordägande elit. Drygt en tredjedel av befolkningen beräknas leva i fattigdom. 70 procent av El Salvadors befolkning saknar bankkonto och många är beroende av finansiellt stöd från släktingar utomlands. Vad det skulle innebära för landet om bitcoin införs som officiell valuta är oklart.

Hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding, på Antiloop skriver i en kommentar till LFT:

”Uttalandet av El Salvador är inte särskilt betydelsefullt, även om det kanske kan vara ett litet steg i rätt riktning när en failed state (se fotnot) inser att de behöver ett inflationssäkert finansiellt ankare som Bitcoin eller guld för att återfå ekonomisk stabilitet.”

Fotnot: Failed states är en term som beskriver en stat där en suverän regerings grundläggande villkor och ansvar inte längre fungerar, statskollaps, eller om regeringen har förlorat sin legitimitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV