Radar

Konstnärer tar strid mot AP-fonderna

Igår samlades ett antal konstnärer på Mynttorget för att visa upp sina verk som belyser AP-fondernas brist på hållbarhetsperspektiv.

AP-fonderna, som förvaltar en stor del av svenskarnas pensionskapital, har under lång tid fått kritik för sina investeringar i bland annat fossil energi. Nu tolkar en grupp konstnärer AP-fondernas hållbarhetsarbete med vernissage på Mynttorget i Stockholm. 

Flera miljarder av pensionspengarna i de statliga AP-fonderna investeras fortfarande i fossil energi. Ändå får deras hållbarhetsarbete godkänt i Riksrevisionens rapport, som släpptes igår. Riksrevisionen skriver i rapporten att hållbarhetsarbetet är ”ändamålsenligt” men pekar samtidigt på att mer bör göras, exempelvis att samma juridiska krav borde ställas på samtliga fonder och att målsättningar inom social hållbarhet borde förtydligas.

En som däremot tycker att investeringarna är långt ifrån hållbara är Anna Bokström, aktiv i kampanjen Divestera AP-fonderna inom nätverket Fossil Free Sverige. Tillsammans med en grupp konstnärer bestående av bland andra Sara Granér, Max Gustafsson och Ilona Huss Walin har hon anordnat en utställning som går under namnet ”Konstnärer tolkar AP-fonderna”.

Max Gustafsson medverkar också i projektet. Bild: Max Gustafsson. 

Konst är kanske inte det första man kommer att tänka på när man läser om AP-fonderna – varför har ni valt göra den här konstnärliga tolkningen?

– Just därför att det är så torrt. Jag och Johanna Norrbo som också är projektledare har länge stångats med faktumet att det är så krångligt och att många har svårt att sätta sig in i det. Eftersom jag även är utbildad konstnär så kom vi på att vi kunde anlita andra konstnärer för att tolka AP-fonderna.

Vinst väger tyngre än hållbarhet

Under förra året meddelade både första och andra AP-fonden att de säljer sina fossila innehav, men tredje och fjärde AP-fonden har fortfarande kvar sina investeringar, trots att det finns en lag från 2019 om att investeringarna ska vara ansvarsfulla och gå till hållbar utveckling. Anna Bokström tror att anledningen till att inte mer händer är för att vinst fortfarande väger tyngre än hållbarhet.

– De har en plikt att maximera vinsten och det har nog inte riktigt trillat ner än att om vi inte klarar Parisavtalet så är de här pengarna värdelösa.

Vad tror du krävs för att alla AP-fonderna ska göra sig av med sina fossila investeringar?

– Det krävs att regeringar världen över blir modigare och förbjuder fossil utvinning och verkligen pekar på vikten av att vi genomför en omställning, snabbt. Då blir konsekvensen att värdet på fossilinvesteringar sjunker.

Ett argument från AP-fondernas ägare är att man genom att investera i kol- och oljebolag kan vara med och påverka dem i en mer hållbar riktning – vad tänker du om det?

– Jag har hört det, men det har ju inte hänt hittills. Vi har ju inte minskat utsläppen.

Anna Bokström, som är en av initiativtagarna till Konstnärer tolkar AP-fonderna, medverkar själv med en bild som belyser hur pensionspengarna investeras i bolag som skövlar skog. Foto: Anna Bokström

Anna Bokström menar också att även om AP-fondernas ägare skulle lyckas få ett bolag att inte prospektera olja så skulle det vara långtifrån tillräckligt. 
– Alla fossila råvaror måste bara ligga nu, de kan inte ta upp en liter olja mer. Och för att det ska ske krävs det mycket mer än att bara sitta med på aktieägarmöten och avge en röst.

– Det jag tycker de borde göra istället är att ta kontakt med andra pensionsfonder och tillsammans komma överens om att överge fossilt. Då hade de kunnat störta de här företagen.

Investeringar i internetcensur

För några dagar sedan avslöjade DN att att andra AP-fonden har investerat pengar i teknik som används för internetcensur i diktaturer. Totalt ska över en halv miljard kronor ha gått till censurfabrikens ägarbolag. Anna Bokström menar att det är väldigt upprörande uppgifter.

– Det är vansinnigt att våra pensionspengar går till saker som strider mot mänskliga rättigheter. Vi vill ju att det ska gå till en bättre framtid, inte till en sämre.

Hur medvetna tror du att folk i allmänhet är om vad våra pensionspengar i AP-fonderna används till?

– Jätteomedvetna. Det pratas nästan inget om det. Nu släpper Riksrevisionen sin rapport, men jag tror tyvärr att den också kommer passera ganska obemärkt förbi. Men det var just därför vi ville göra den här manifestationen på Mynttorget, för att väcka medvetenhet kring frågan.

Inne på sjunde och tredje AP-fondens kontor för att överlämna konstverken. Foto: Anna Bokström

I samband med gårdagens vernissage hölls också tal, både av de medverkande konstnärerna och av Latinamerikagrupperna och Amazonwatch. Därefter promenerade gruppen till AP-fondernas kontor där de satiriska tavlorna överlämnades som gåvor.

Bilderna kommer från och med imorgon även att ställas ut på Havremagasinet i Boden.

Medverkande i projektet Konstnärer tolkar AP-fonderna

Konstnärer:
Nina Bacos, Anna Bokström, Ann Engqvist, Sara Granér, Max Gustafsson, Ilona Huss Walin, John Huntington, Lena Ignestam, Babawale Obayanju, Ella Tillema.
Skribenter:
Johanna Norrbro och Ann Engqvist
Initiativtagare och projektledare:
Anna Bokström och Johanna Norrbro
På hemsidan konstnarertolkarapfonderna.com kan du se en film med samtliga verk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV