Radar

Klimataktivister anklagar polis för brutalitet vid aktion 

En av Extinction Rebellions aktioner, här i Malmö.

På lördagskvällen ska polisen ha bemött en fredlig klimataktion i Stockholm med pepparsprej och och genom att köra rakt in i deltagarna, enligt aktivister på plats. Händelsen är polisanmäld. 

Den 29 maj utförde klimataktivister i Extinction Rebellion en civil olydnadsaktion på Södermalm i Stockholm. Deras budskap var bland annat att utlysa klimatnödläge och få ett slut på alla växthusgasutsläpp till 2025.

Ett 30-tal personer, varav flera unga och pensionärer, ställde sig mitt på Hornsgatan med banderoller om klimatkrisen och regeringens otillräckliga agerande.

Extinction Rebellion skriver i ett pressmeddelande att polisen körde rakt in i aktivisterna från två olika håll med polisbussar, motorcyklar och påslagna sirener, utan någon förvarning. Poliserna hade inte heller uppmanat aktivisterna att flytta på sig, eller upplösa aktionen innan detta inträffade.

– Att som klimataktivist bli bemött med en sån hänsynslöshet, aggressivitet och övervåld var verkligen inte något jag förväntade mig i lilla, trygga Sverige, säger Pål Rosander som blev slagen och pepparsprejad i ögonen i ett pressmeddelande.

"Väldigt obehagligt"

Polisen ska också ha knuffat och slitit i aktivisterna, två rapporteras ha fått pepparsprej i ögonen och blivit slagna.

– Det var väldigt obehagligt. En polis på segway körde på mig när jag höll i en banderoll, säger Peter Lindell, en annan aktivist på plats, som också uppger att polisen under tidigare demonstationer visat en helt annan förståelse för den här typen av aktioner och oron över klimatkrisen.

Efter en halvtimme upplöste polisen demonstrationen, varpå aktivisterna ska ha lämnat platsen fredligt.

Flera av de aktivister som var på plats har polisanmält händelsen och Extinction Rebellion överväger att lämna in en JO-anmälan, eftersom de anser att poliserna har gjort sig skyldiga till kränkning av demonstrations- och mötesfriheten.

Polisen: händelsen ska utredas

Ola Österling, presstalesperson för polisen i Stockholm, bekräftar att polisen ingrep vid demonstrationen. Han säger att Hornsgatan blockerades i båda riktningarna och att aktionen upplöstes med stöd av pandemilagstiftningen.

Vad är din kommentar om det övervåld som Extinction Rebellion uppger ska ha tillämpats?

– Jag har ingen uppgift som styrker det. Jag utesluter inte att det skett men det framgår inte av den rapportering jag har fått.

Extinction Rebellion uppger att det har använts pepparsprej, knuffar och slag. Är det okej?

– Absolut under vissa omständigheter. Nu ska det här utredas. Jag kan inte föregå utredningen, utan vi får låta rättvisan ha sin gång och utvisa om det är okej.

Enligt XR betedde sig polisen på ett sätt som de inte brukar vid liknande fredliga aktioner, och förvarnade inte innan de gick in med motorcyklar och polisbussar?

– Samtidigt vet jag inte om XR hade förvarnat om att de skulle lägga sig mitt i vägen. Både polisen och demonstranter brukar tycka illa om att bli överraskade av varandra. De kan söka tillstånd, det är så man gör i en demokrati.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV