Zoom

Jens Holm: ”Pandemin är en uppvärmning inför klimatkrisen”

"För mig blev covid en möjlighet att reflektera och sätta ord på vad samhället behöver", säger Jens Holm som själv blev sjuk i covid-19 för ungefär ett år sedan.

Never spoil a good crisis! Det välkända citatet har inspirerat vänsterpartisten Jens Holm att se möjligheter i Coronapandemin. När samhället öppnar upp igen menar han att det är ett gyllene tillfälle att prioritera rättvisa och hållbarhet framför ekonomisk tillväxt och marknadsliberalism. 

Låt aldrig en kris gå till spillo. Så översatte Jens Holm citatet som ofta tillskrivs den brittiska politikern Winston Churchill. Det var i höstas, i sviterna av covid-19, som han skrev boken Pandemin som möjlighet: så blir återstarten hållbar och rättvis.
– För mig blev covid en möjlighet att reflektera och sätta ord på vad samhället behöver, säger Jens Holm, som för ungefär ett år sedan sjuknade in med hög feber.

– Det tog några dagar, sen mådde jag bra igen, så för mig var inte själva sjukdomsfasen så farlig, det jobbiga var att det tog tid att återhämta sig. Jag har fortfarande inte fullt fungerande smak och lukt, säger Jens Holm och konstaterar att hans fru drabbades värre. Hon lider fortfarande av någon form av långtids-covid med hjärtklappningar, svårigheter att andas och tryck över bröstet.

– Vissa kan tycka det är konstigt att tala om möjligheter i en kris som förstört och tagit människors liv. Jag har förståelse för det. Samtidigt ger en kris, precis som citatet säger, en möjlighet att dra lärdomar och på nytt bestämma hur vi vill att samhället ska vara.

I sin bok konstaterar Jens Holm att om det är en sak som pandemin visat så är det att samhället behöver en helt annan ekonomisk politik. Under de senaste trettio åren av nyliberalism har det finanspolitiska ramverket försvårat för staten att ta lån till investeringar, men nu har det synsättet förändrats menar Jens Holm.

Det var i höstas som Jens Holm började skriva boken Pandemin som möjlighet där han konstaterar att vi behöver en helt ny ekonomisk politik
Det var i höstas som Jens Holm började skriva boken Pandemin som möjlighet där han konstaterar att vi behöver en helt ny ekonomisk politik. Foto: Sjösala förlag

– Under Coronapandemin har staten lånat 300 miljarder kronor för att stödja och investera samhället ut ur krisen. Nyligen sa finansministern Magdalena Anderssons att pandemin tagit död på nyliberalismen och jag kan bara hålla med henne.

Jens Holm menar att samma ekonomiska politik måste ske för att klara av klimatkrisen. 
– På många sätt är pandemin ett uppvärmningslopp inför det maratonlopp som klimatkrisen är och då behöver vi en stark och aktiv stat.

I boken lägger Jens Holm ut texten om hur den nyliberala marknadsdogmen kommit på skam under Coronakrisen och att ”just in time-leveranser” med till exempel transportbara beredskapslager på vägarna, inte fungerar vid en kris.

– I USA är det uppenbart att Coronapandemin skapat en ännu större fattigdom och ökade klyftorna. Det har inget land råd med. Rättvisa och hållbarhet är ledorden när vi öppnar upp samhället igen och det har Joe Biden också förstått, säger Jens Holm som menar att den nyvalda presidenten under sitt första halvår fört en progressiv vänsterpolitik med tydliga investeringar i den offentliga sektorn och början till vad som kan bli ett allmänt sjukvårdssystem i landet.

Hunden Sally skäller till i bakgrunden och Jens Holm tystar med snäll röst. Precis som andra familjer har han skaffat en hundvalp under pandemin.

– När vi spenderade så mycket tid här hemma kände vi att det var möjligt att äntligen skaffa en hund som vi pratat om så länge. Så ja, valpen är nog ändå ett resultat av Coronapandemin, säger Jens Holm och samtalet kommer in på djur.

Han menar att viruset, förutom att det pekar ut behovet av en ny ekonomisk politik och starkare stat, gett alla kritiker av industriell djuruppfödning bästa tänkbara argument.
– Coronapandemin visar tydligt att djurfabriker är latenta pandemihärdar och att de måste stoppas. Jag vill att pälsindustrin ska stängas och att alla stora djurindustrier avvecklas.

Jens Holm menar att minkfarmarna borde fått pengar för att avveckla sina industrier istället för att fortsätta med den ohållbara minkuppfödningen
Jens Holm menar att minkfarmarna borde fått pengar för att avveckla sina industrier istället för att fortsätta med den ohållbara minkuppfödningen. Foto: Patric Söderström/TT

Men det är långt ifrån alla politiker som tycks hålla med Jens Holm. Det senaste året har staten exempelvis delat ut miljonstöd till minkuppfödare för att de ska undvika konkurs när de inte kan bedriva sin verksamhet. 
– Att knappa 50 företag nästan får över en miljon var för att klara pandemin tycker jag är fel. De borde få pengarna för att avveckla sina industrier och ställa om till något mer hållbart.

Andra lärdomar och möjligheter i kölvattnet av pandemin är att allt fler jobbar hemifrån och att många kontorsplatser kan byggas om till bostäder. 
– Nyligen presenterade en utredning om hur det här ska gå till så jag tror att fler tänker som mig på den punkten.

En annan konkret åtgärd som samhället kan prioritera när det öppnar upp igen är enligt Jens Holm att bygga ut och förnya järnvägsnätet och lägga ned merparten av inrikesflyget.

– Nu när vår ekonomi ska återstartas står vi inför ett val. Tror vi att människor kommer flyga från Göteborg till Stockholm över dagen för ett möte? Svaret är nej, säger Jens Holm som menar att en stor del av inrikesflygresor kan ersättas med distansarbete och utvecklad järnväg.

– Nu har vi en unik möjlighet att lägga ned flyglinjer och flygplatser. Och det ska vi förstås göra.

Tror du att du får gehör för den omställning och politik du skriver om i din bok?

– Nu står vi inför ett vägval! Ska vi gå tillbaka till ett konsumistiskt fossilsamhälle eller ska vi lära oss av pandemin och se möjligheterna att bygga ett mer hållbart och rättvis samhälle?

Men de här är väl knappast nya tankar för dig?

– Nej, men som politiker måste man ta till vara på kriser, precis som Churchill sa. Och om inte den progressiva vänstern presenterar lösningar så kommer partierna på högerkanten, som de alltid gör vid kriser, att berätta att samhället inte kan prioritera miljöfrågor och att minskad skatt och privatiseringar är vägen ut ur pandemin. Och är det något vi har lärt oss så är det att vi inte kan återgå till business as usual.

Jens Holm

Riksdagsledamot för Vänsterpartiet, från Stockholms stad, ordförande i riksdagens trafikutskott och ersättare i EU-nämnden.
Bor i Enskede med fru och två barn.
Jens Holm var EU-parlamentariker för Vänsterpartiet mellan september 2006 och juli 2009.
Jens Holms främsta frågor som riksdagsledamot är:
– klimatförändringen och andra miljöfrågor
– global rättvisa
– djurrätt