Radar

Konstaktion för att uppmärksamma massutrotningen

En stor del av världens bin, liksom andra arter, hotas av utrotning.

Imorgon, lördag, anordnar Extinction Rebellion, med stöd av Fältbiologerna, en stor konstaktvistisk performance i centrala Stockholm. Syftet är att uppmärksamma det sjätte massutdöendet.

Aktionen, som har döpts till ”När bina tystnar dör vi”, kommer att inledas klockan 12.30 imorgon, på en än så länge hemlig plats. Caroline Andrén, som är aktiv i XR:s kommunikationsgrupp, berättar för LFT att de bland annat planerar att sätta upp en giraff i naturlig storlek som kommer att vittra sönder mitt på torget där aktionen ska hållas.

– Vi kommer också anordna en flashmob där lättklädda personer kommer att hälla teaterblod över sig som ska symbolisera massutrotningen. Vi har även sytt hundratals bin som kommer ligga utströdda på marken för att symbolisera bidöden.

Parallellt med detta kommer de att släppa ner ett femtiotal banderoller med olika budskap och dela ut flyers till förbipasserande.

Caroline Andrén är en av aktivisterna som medverkar i aktionen
Caroline Andrén är en av aktivisterna som medverkar i aktionen. Foto: Anton Nilsson

"Går inte att ta en kris i taget"

Fortfarande gäller restriktioner som säger att max åtta personer får samlas samtidigt vid en demonstration. Caroline Andrén säger att de har tänkt mycket kring detta och vidtagit flera åtgärder för att det ska kännas så smittsäkert som möjligt. De som deltar kommer till exempel att stå långt isär.

– Att vi gör det här trots restriktionerna beror på en övertygelse om att det inte går att ta en kris i taget. Vi kan inte vänta ut att coronan försvinner helt, för klimatkrisen skenar hela tiden.

Vilka vänder ni er till med aktionen?

– Ett av våra viktigaste budskap är till regeringen, att de ska verka för att ekocid* ska bli ett internationellt brott. Men eftersom vi verkar i det offentliga rummet så är också gemene person vår målgrupp.

Bild från en bankaktion mot SEB i Västra hamnen, Malmö, som XR anordnade tidigare i år
Bild från en bankaktion mot SEB i Västra hamnen, Malmö, som XR anordnade tidigare i år. Foto: Caroline Andrén

Flera av XR:s tidigare aktioner har fått stor uppmärksamhet på grund av att de varit ganska spektakulära. Enligt Caroline Andrén arbetar de nu mer och mer målmedvetet med att göra konstnärliga aktioner.

– Konsten har en förmåga att nå in till känslolivet. Trots alla rapporter så har faktan inte räckt till, så nu pushar vi ännu mer på de visuella, känsloväckande aktionerna.

En miljon hotade arter

Forskarna räknar med att ungefär tre fjärdedelar av alla arter på jorden riskerar att försvinna inom de närmaste århundradena om inget görs. Redan i dag är en miljon arter hotade, och bara i Sverige hotas 30 procent av alla vilda humle- och biarter. XR lyfter också fram att Sverige hittills inte har uppnått något av de 20 mål som FN har lyft fram för att skydda den biologiska mångfalden.

– Det är ofattbart att vår regering och regeringar världen över inte har tagit tag i hotet mot biologisk mångfald på ett bättre sätt. Massutrotningen av arter innebär gigantiska risker för mat, hälsa och ekonomi. Jag är livrädd, säger Lior Stefansson, som också deltar i lördagens aktion, i ett pressmeddelande.

* ekocid, från engelskans ecocide, betyder storskalig miljöförstöring som innebär omfattande skada på, förstörelse eller förlust av ekosystem eller livsmiljöer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV