Radar

”Känns taskigt att hålla hönsen inne”

Hönsen på Lönnbackens gård i Ludvika inomhus (t.

Under våren har många hönsägare fått hålla dem inomhus på grund av fågelinfluensan. Sedan förra veckan får hobbyhöns gå ute igen, medan de som säljer ägg får vänta med att släppa ut hönsen. 

– De är mycket glada över att få komma ut igen och äggulan är återigen jättegul och fin – inte fesgul som den varit när de gått inne, säger Kickan Karlsson på Gangvide farm i När på Gotland.

Hon har 150 hobbyhöns som hon ställer ut och även hyr ut under sommaren.

– Det har varit jobbigt för dem att vara inne, de är ju vana vid att gå ute hela året helt fritt. Det känns taskigt mot dem när det varit vår och de inte fått gå ut. Men de har inte farit illa. Jag har slagit lite gräs åt dem som de fått äta.

I år har Gotland inte drabbats av något fall av fågelinfluensan. Men Kickan Karlsson säger att hon har full förståelse för att åtgärden är nödvändig.

– Vad jag förstår så spreds spanska sjukan med fåglar. Vi ser nu att ägghyllorna i butikerna gapar tomma. Men jag är jätteglad över att vi inte hade något fall här på Gotland, vi har ju haft det under tidigare år. 

Hönsen skapar nytt liv åt marken

Lönnbackens gård i Ludvika är ett regenerativt jordbruk med 350 höns, tre kor och några grisar. Hönsen lever stora delar av året i ett så kallat mobilt hönshus, där de flyttas runt till nytt bete varannan dag.

– Våra marker är ganska eftersatta, så hönsen används för att bygga upp dem igen och skapa mer liv åt marken. På det sättet sprids gödslet på ett naturligt vis, samtidigt som hönsen får äta småkryp och gräs och lägger ägg som blir helt makalösa, säger Håkan Eriksson som tillsammans med sin fru Johanna driver gården. 

Börjar picka på varann

I vanliga fall hålls hönsen inne under vintern – men när meddelandet från Jordbruksverket kom om fågelinfluensan i början av november gick hönsen fortfarande ute. Från en dag till en annan fick de ta in dem.

– Inomhus är det svårt att möjliggöra det behov hönsen har av aktiviteter. När de är ute kan de picka, få nytt gräs och insekter och njuter konstant. Men håller man dem inne börjar de picka på varann och blir rastlösa. Då får man jobba med att aktivera dem – till exempel hänga upp rotfrukt i snören som de får picka på och ge dem lite mer morötter.

Har fågelinfluensan påverkat er inställning till att fortsätta ha höns?

– Ja, vi har diskuterat det. Kanske inte att vi ska sluta eftersom det tillför så mycket. Men vi behöver vara beredda på att det kan komma restriktioner från en dag till en annan, och att vi kan behöva ha dem inne även under växtsäsongen. Så har vi inte tänkt tidigare. Det betyder att vi måste bereda utrymme, ifall vi måste ta in dem. 

Det senaste beskedet från Jordbruksverket är att hönor ska kunna släppas ut igen den första juni om det inte upptäcks något nytt fall.