Radar

Återgång till det normala i fem steg

Längre öppettider på krogen är utlovat till 1 juni.

Restriktionerna i samhället lättas på tisdag. Sedan trappas de ned i ytterligare fyra steg innan allt ska bli som vanligt igen.

– Vi börjar nu skymta början på slutet, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har tagit fram en plan som består av totalt fem steg. Efter de första lättnaderna den 1 juni, nu på tisdag, ska ytterligare lättnader ske den 1 juli, i mitten av juli och i september.

– Jag vill understryka att borttagandet av restriktionerna sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen eventuellt ökar, säger Stefan Löfven.

Det sista femte steget – där allt ska vara som vanligt igen – har inte getts något spikat datum.

Lutade åt lättnad

På tisdag sker de lättnader som tidigare aviserats, med något högre deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Krogar kommer tillåtas hålla öppet i ytterligare två timmar, till klockan 22.30, även om besökare måste sitta i sällskap om fyra och hålla avstånd ett tag till.

Tivolin och marknader kommer att kunna hållas öppna med samma regleringar som övriga samhället.

Ett större kliv ska tas om en månad, den 1 juli. Då ska upp till 50 personer få träffas på till exempel en privat fest. På restauranger kommer fler få sitta vid samma bord utomhus, utan avståndsregler. Deltagartaken för större evenemang och folksamlingar höjs ännu mer: Så många som 300 personer får vara med vid inomhusevenemang och upp till 3 000 får vara på plats vid utomhusevenemang.

Människor kommer inte längre uppmanas att bara träffa sin närmaste krets, även om det kommer rekommenderas att man ses utomhus.

Sensommar utan munskydd

Steg tre bedöms kunna införas 15 juli och då tas bland annat rådet om munskydd i kollektivtrafiken bort.

I steg fyra, som enligt planen ska tas i september, tas alla publikbegränsningar bort helt. I steg fem ska allt bli som vanligt.

När det gäller resor till och från Sverige ber regeringen att få återkomma.

Demonstrationer med fler än åtta personer är fortfarande inte tillåtet men från den 1 juni höjs det till 100 personer, och till 600 personer den 1 juli.

Minskningen i smittspridningen ligger på 30 till 40 procent på vissa håll i landet, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Närmare 45 procent av alla vuxna personer har fått åtminstone en dos vaccin och överlag beskriver han utvecklingen som positiv – även om han ser undantag, som Norrbotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV