Radar

Trots besked – planen till och från Minsk går

Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda.

Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda.
När stoppet väl genomförs räknar statsminister Stefan Löfven (S) med att det ska kännas.

– Ambitionen är att det ska märkas, det ska kännas. Man gör inte så här, helt enkelt. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Löfven på en svensk pressträff i samband med det pågående EU-toppmötet i Bryssel.

Han syftar på händelsen där belarusiska myndigheter och flygvapnet tvingade ner ett Ryanairplan på väg mellan EU-länderna Grekland och Litauen i belarusiska Minsk i söndags. Belarus påstod att det fanns ett bombhot mot planet men när det landat verkade det uppenbart att det var för att myndigheterna skulle kunna gripa den belarusiske regimkritikern och journalisten Roman Protasevitj, som fanns med på planet.

– Vi kan inte låta det här passera. Det går inte. Det här är ett så klart brott mot internationell rätt och flygsäkerhet när massor av människors liv ställs på spel här. Det är bortom allt förnuft och då måste vi reagera, säger Löfven.

"Bortom allt"

Om Belarus även bör drabbas av andra sanktionsåtgärder och exempelvis stoppas från pågående ishockey-VM eller sommarens OS vill inte statsministern ännu spekulera i.

– Vi är inte där än. Vi har just nu tagit det här beslutet. Exakt vad det får för konsekvenser får vi återkomma till. Men jag är väldigt tydlig med att det som Belarus har gjort är bortom allt, säger Löfven.

Under tisdagen har UD kallat upp Belarus ambassadör till UD i Stockholm för att protestera mot söndagens händelser.

Än så länge går dock flygen mellan Belarus och Sverige. Ett plan från Minsk landade som planerat på Arlanda på förmiddagen och vände sedan åter enligt tidtabell.

Väntar beslut

Monica Näslund på Transportstyrelsens presstjänst säger att det ännu inte finns något formellt beslut om ett flygstopp.

– Det pågår ett arbete på EU-nivå om att förbjuda flygtrafiken, men så länge ett sådant beslut inte är fattat kommer planen att lyfta och landa som vanligt.

Utrikesminister Ann Linde har beskrivit händelsen med passagerarplanet som kulmen på en dyster vecka i landet. 

– Det har varit en oerhört mörk vecka i Belarus, detta är kulmen, sade Linde till TT.

Hon lyfte även fram regimens tillslag mot journalisterna på sajten tut.by samt att en framträdande person i oppositionen avled i fångenskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV