Radar

Protest mot vaccinpatent utanför Pfizer

Barbro Dalundh, Christian Tengblad och Johanna Tengblad på plats utanför Pfizers kontor i Sollentuna.

På måndagen genomfördes en protest utanför läkemedelsbolaget Pfizers kontor i Sollentuna under banderollen ”Vaccinsolidaritet”. Syftet var att väcka uppmärksamhet för det patentpaus på covid-19 vaccin som över 100 länder i världen förespråkar, och som läkemedelsbolagen motsätter sig. 

För några veckor sedan ändrade USA position i frågan, när president Biden sa ja till att slopa patenten på vaccin mot covid-19. Sverige och EU däremot håller fast vid att en patentpaus inte skulle göra någon skillnad, samtidigt som det skulle innebära ett bakslag mot läkemedelsindustrin.

– Löfven och utrikesministern har sagt att det inte behövs eller kommer att hjälpa. Men det går helt emot vad epidemiloger säger, att just delningen av patenten och recepten kan öka kapaciteten och se till att vi får tillräckligt mycket vaccin tillräckligt snabbt, säger Christian Tengblad från nätverket Skiftet som stod bakom måndagens protest. 

"Vinster ska inte styra"

Förslaget om en patentpaus kom från fattiga länder för att halvår sedan, och har sedan dess kampanjats för i EU, Sverige och resten av världen. Att USA nu gett sitt stöd är ett genomslag och öppnar för att WTO tar upp det på sitt möte i början av juni, menar han.  

– Samtidigt har vi en läkemedelsindustri som känner sig hotad. Men det faktum att det har gått in en massa offentliga medel i vaccinet är ytterligare ett argument för att inte omsorgen för vinster ska få styra. Så länge det finns många människor som är ovaccinerade löper vi stor risk inte bara för att många blir sjuka och dör i fattiga länder, utan även för att nya mutationer skapas. 

På G20-mötet förra veckan lovade EU att de ska donera 100 miljoner vaccindoser till fattigare länder, och att de framöver kommer att presentera ett nytt initiativ för att stödja lokal vaccintillverkning i Afrika. Därefter har Pfizers och andra tillverkare gått ut med att de kommer att erbjuda vaccin för självkostnadspris.

Men Christian Tengblad menar att det är viktigare med en solidarisk politik framför välgörenhet. 

– Med löftena som kom på G20 får vi säkert en bättre situation, men det är bättre att fattiga länder får egen kapacitet att bygga upp en produktion utan att vara beroende av välvilja från andra länder. 

"Länderna vill ha kontroll"

Läkemedelsbolagens främsta argument emot ett patentpaus är, enligt Tengblad, att det inte skulle spela någon roll eftersom det inte finns någon som kan tillverka vaccinet. Men han pekar på att det finns företag som försökt komma igång med ny produktion, både i Indien och Danmark utan att få tillstånd. En del argumenterar också för att säkerheten blir sämre om fler får möjligheten att producera vaccin. 

– Men det är ett märkligt argument. Det har funnits liknande patentpaus på hiv-vaccin, som gjort jättestor nytta och inte gjort att läkemedelsbolagen gått under. Det handlar om vinstintressen mot ett folkhälsointresse. Även geografiska intressen spelar in, där många länder vill ha kontroll eftersom det finns en stor politisk fördel med att ha vaccin.