Radar

30-tal dödade renar – inga misstänkta

Inget av 38 fall där renar skjutits eller dödats har lösts, visar en granskning av Kalla Fakta.

Under tre och ett halvt år anmäldes 38 fall där sameägda renar tjuvskjutits eller dödats. Inga fall har lösts, inga misstänkta har identifierats och samiska företrädare ifrågasätter polisens intresse.

Inget av de 38 fall som skedde mellan 2017 och mitten av 2020 har lösts och inga misstänkta gärningspersoner har förhörts, enligt en granskning av Kalla Fakta i TV4. I 30 av fallen har polisen inte ryckt ut till brottsplatsen.

Vid ett tillfälle har spår från brottsplatsen skickats vidare för dna-analys, men det ledde inte till något.

– Det är glest befolkat på väldigt stora ytor och det är väldigt få som ser någonting och hör någonting, säger Petter Wikström, tillförordnad chef vid Gällivarepolisen, till Kalla Fakta.

En samisk familj i Girjas Sameby i Gällivare berättar i programmet att deras renar har blivit dödade vid åtminstone tre tillfällen de senaste åren och att det skett på plågsamt vis. Vid ett tillfälle 2015 kördes flera renar över med skoter, varpå de klubbades ihjäl. Familjen berättar att spår av renblod ledde till en fastighet i en närliggande by, men att polisen inte följde upp det.

Jenny Wiik Karlsson, jurist vid Svenska samernas riksförbund, ifrågasätter om polisen lägger tillräckligt stora resurser på dessa brott. Organisationen har tagit fram en rapport där det framgår att renskötare saknar tilltro till att polisen tar dem på allvar och att de i vissa fall avstår från att anmäla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV