Energi · Hallå där

4 frågor till…

Maria Cotellessa i sin ateljé med hunden Killian i famnen och huvudsaken som hon har gjort till biologiska mångfaldens dag.

…skulptören Maria Cotellessa som tillverkar hattar med bin inför den biologiska mångfaldens dag på lördag.

Berätta – vad är det här för projekt?

– Jag och en kompis ska göra huvudsaker – vi kallar dem så eftersom man fäster dem på huvudet. De kommer bestå av en avlång bit kartong som man formar så de passar huvudet och så målar vi dit grönska. Sen fäster vi bin i olika material på dem så att de ser ut som att de svävar ovanför huvudet.

– Sen kommer vi att promenera på stan med dem, alltid är det någon som ser dem och tycker att det är kul. Jag tror inte att biologiska mångfaldens dag är så känd så det kan också fungera som en uppmuntran till andra att göra liknande saker. Om man inte hinner göra något till den här dagen så kan man också göra något inför Världshavsdagen den 8 juni.

Maria Cotellessa jobbar i olika material, men ofta med fokus på djur. Bläddra för att se fler bilder. Foton: Elisabeth Ubbe Foto:
Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Jag har sett att du arbetar mycket med djurskulpturer, varifrån kommer det intresset?

– Jag har alltid varit intresserad av djur, de är våra bröder och systrar och vi måste lära oss att ta hand om dem bättre.

– För mig handlar det väldigt mycket om att fånga ögonen, även om det bara är en liten fågel så ska man kunna titta på dem och direkt se att de är individer. Det är egentligen samma sak med människor, vi blir också bara en flock om man inte tittar noga.

Har du något annat tips på hur man kan engagera sig för biologisk mångfald?

Vi kan till exempel låta våra gräsmattor växa till ängar så de passar för bin och andra insekter. Sen tänker jag också att man kan engagera sig i en miljörörelse. Det är många nuförtiden som talar om att det känns som att livet har mist sin mening, då kan det vara bra att träffa andra och göra något kreativt tillsammans. Ju fler vi blir desto mer kan vi göra och det kan också lindra ens egna svårmod.

Vad är det annars som driver dig i ditt arbete?

– Just nu är det mycket miljön som driver mig. Jag vill hitta en väg till att få människor att båda tänka till och bli engagerade. Sen har jag också ett väldigt stort behov av att vara kreativ.