Radar

Vaccination avgörande för mer publik i sommar

Folkhälsomyndigheten föreslår en plan för öppning av samhället till regeringen, med konkreta mått som ska vara uppfyllda på vägen.

Nästa steg i höjandet av publiktak och skruvandet i restriktioner kan tas under andra halvan av sommaren. Det bedömer Folkhälsomyndigheten i sitt förslag till plan för återgång till ett normalläge. Avgörande blir andelen vaccinerade i befolkningen.

Regeringens beslut om att tillåta mer publik på kultur- och idrottsevenemang från den 1 juni kan följas av ytterligare ett steg under sommaren. Kanske skulle det vara möjligt någon gång i juni/juli enligt det förslag till plan för öppning av samhället som Folkhälsomyndigheten nu har lämnat, på uppdrag av regeringen.

I september bedömer Folkhälsomyndigheten att ”samhället i stort kan återgå till ett normalläge”. Förutsatt förstås att smittan utvecklas enligt myndighetens scenarier.

Många mått

Men vägen dit är kantad av mått på hur smittspridningen måste ner, hur antalet inlagda i intensivvård och slutenvård förutsätts minska och hur stor andel av den vuxna befolkningen som fått en första dos vaccin.

”Bedömningen är framförallt beroende av att vaccinationsinsatsen fortskrider som planerat”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Sverige bedöms vara redo att släppa det mesta av restriktionerna och publiktaken i nivå 1, när minst 70 procent av befolkningen över 18 år har fått en första dos vaccin. Det beräknas kunna ske i slutet av sommaren.

Vaccinationer avgör

För nivå 2, vilken myndigheten tror kan vara nådd i juni/juli, krävs att minst hälften av alla vuxna har fått sin första vaccindos. Antalet personer i slutenvården på grund av covid-19 ska vara under 300 och av dem högst 70 i behov av intensivvård. Antalet smittfall får inte överstiga 200 per 100 000 invånare per 14 dagar och smittspridningen ska ha varit på stabil nedgång i minst två veckor.

De här restriktionerna kan slopas i sommar

På nivå 2 – när minst 50 procent av alla vuxna har fått sin första vaccindos och smittspridningen minskat – kan en rad restriktioner fasas ut. Här är några exempel.

* Vad förändras för restauranger och kaféer?
Öppettider och alkoholförsäljning kommer inte längre att regleras utifrån risk för smittspridning.

Regeln om att bara fyra personer får sitta vid samma bord gäller enbart inomhus.

* Vad förändras för butiker?
Behöver inte längre räkna maxantal utifrån tio kvadratmeter per person.

* Vad förändras för kultur- och idrottsevenemang och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar?
Inomhus tillåts 50 deltagare, men finns det anvisade sittplatser gäller högst 300 personer. För utomhusevenemang utan sittplats är deltagartaket 600 personer, med sittplatser tillåts högst 3 000 personer. För motionslopp höjs deltagartaket till 900 personer.

* Vad förändras för enskilda?
Privata sammankomster med max 50 personer tillåts.
Inga särskilda råd längre för idrotts- och fritidsaktiviteter.
Rådet om att undvika butiker och handla ensam slopas.
Råd om att undvika nya, nära kontakter tas bort.

* Vad förändras för resor?
Kravet på att inte sälja mer än hälften av sittplatserna på långfärdsbussar och tåg tas bort.

Rådet om munskydd i kollektivtrafik slopas.

* Vad gäller för idrotts- och kulturföreningar?
Möjligt att ha normal tränings- och mötesverksamhet och att arrangera tävlingar, matcher och läger.

* Kan kommuner förbjuda tillträde till stränder och parker?
Nej, möjligheten upphör helt.

Källa: Folkhälsomyndigheten