Radar

Israel trappar upp offensiv mot Gazaremsan

En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.

Israel inledde natten mot fredag en offensiv mot Gazaremsan. I ett uttalande från den israeliska militären heter det att man genomför ”ett anfall i Gazaremsan” som både markstyrkor och flygvapnet deltar i.
Våldsspiralen fortsätter därmed att öka i hastighet.

”Israeliskt flyg och markstyrkor genomför ett anfall i Gazaremsan”, skriver den israeliska militären (IDF) i ett kort uttalande strax före midnatt svensk tid. Ett par timmar senare förtydligar man att inga soldater har gått in i Gazaremsan.

Utöver det är lite känt kring offensiven, men israeliska myndigheter uppger för nyhetsbyrån Reuters att det bland annat handlar om artillerield från Israels sida av gränsen.

Arméns talesperson Jonathan Conricus säger enligt nyhetsbyrån AFP att landet är förberett för olika scenarier, där en markoffensiv är ett.

Från Gazaremsan har det fortsatt avfyrats raketer mot Israel under natten. Det har även kommit raketer in över Israel från Libanon.

Mobiliserat vid gränsen

Israel har mobiliserat militärt vid gränsen mot Gazaremsan den senaste tiden, sedan en väpnad konflikt brutit ut i regionen med kraftig raketbeskjutning från Gazaremsan och israeliska flygattacker i Gaza.

Enligt myndigheterna i Gaza har över 100 personer dödats sedan i måndags, uppåt 30 av dem barn, och omkring 500 skadats. I Israel uppges sju personer ha dödats under samma period.

I Israel har den senaste veckans upptrappning även fört med sig inrikesoroligheter – människor från arabiska och judiska grupper har fortsatt att drabba samman och polisstationer har attackerats.

Försvarsminister Benny Gantz har beordrat en ”massiv förstärkning” för att kväva inrikesoroligheterna. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att polisen nu använder mer våld för att få bukt med våldsamheter i israeliska städer och varnar att ett alternativ annars kan vara att placera ut soldater i städerna.

"Oväntat"

Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitet följer utvecklingen nära. 

Det ser mer ut som ett markanfall än en markinvasion, konstaterar han direkt efter beskedet om anfallet.

– Jag tror inte att man försöker störta Hamasregimen, säger Persson.

En risk om Hamas störtas är att Gazaremsan kastas in i en utdragen konflikt, med ett ledarskapsvakuum, där Israel tvingas stanna kvar.

Den israeliska armén väntade med anfallet till strax efter midnattslaget lokal tid, då ramadans avslutning hade firats av muslimer.

Reservister kallades in

På torsdagen drogs permissioner för israelisk militär in, och försvarsminister Benny Gantz bad på torsdagskvällen israeliska armén att kalla in 9 000 reservister. De soldater som kallas in tillhör främst stridande förband och kommandocentraler.

Tidigare under dagen rapporterades att 7 000 reservister kallats in, soldater som tillhör enheter för luftförsvar samt medicinsk personal, skriver Times of Israel.

Den svårnavigerade och riskabla stadsmiljön i staden Gaza i Gazaremsan har gjort att Israel genom åren oftast har dragit sig för att anfalla på andra sätt än via luften. Men bland annat under Gazakriget 2014 gick markstyrkor in.

USA avråder från resor

En av Anders Perssons första reflektioner är att det är viktigt att se hur Israels befolkning ställer sig till den insats som nu har inletts.

– Hur populär är den militära operationen i Israel?

Han frågar sig också hur Biden-regeringen och Washington ställer sig till händelserna.

President Joe Biden har inte uttalat sig om händelserna under natten, men hans utrikesminister Antony Blinken har sagt att han är djupt oroad över våldet på Israels gator. USA avråder sina medborgare från att åka till Israel och flera flygbolag har ställt in resor till Israel.