Radar

Tågluffarkort ska få svenskar att semestra mer hemma

Inför sommaren lanserar SJ ett tågluffarkort som ska få folk att resa mer i Sverige.

Nu gör SJ det lättare för alla som vill tågluffa i Sverige i sommar. Om några veckor kommer ett nytt tågluffarkort för den som vill resa fritt mellan städer och landskap i vårt avlånga land.

Redan för två år sedan testade SJ tågluffarkort i Sverige för ungdomar och studenter. Nu när efterfrågan på tågresandet inom Sverige ökar, gör man ett nytt försök. Kortet gäller antingen en vecka, två veckor eller en hel månad och kan köpas mellan 14 juni och 15 augusti.

– När efterfrågan på klimatsmarta resor ökar är det här ett bra tillfälle att få folk att välja svenska alternativ istället för att resa utomlands. Att stanna i Sverige och tågluffa runt en vecka kan skapa nya resemönster för svenskar. Vi hoppas att det blir en ny trend, säger Anton Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ.

Täcker inte alla sträckor

Han menar att SJ fått in tydliga önskemål från kunder – bland annat ungdomar – om att de ska satsa mer på inhemska resor. Men kortet riktar sig också till barnfamiljer och pensionärer.

– Jag reser själv mycket med barn och tåg och tycker det är härligt och inte särskilt krångligt. Det här blir en chans att upptäcka destinationer bortom de klassiska sommarorterna. Det finns så många guldkorn och massor av fina badplatser och prisvärda boenden i olika orter i Sverige. Kanske kan man ta en natt i Varberg, Falkenberg, Strömstad eller Hudiksvall.

Tågluffarkortet riktar sig till ungdomar men även barnfamiljer och pensionärer
Tågluffarkortet riktar sig till ungdomar men även barnfamiljer och pensionärer. Foto: Stock Adobe/TT

Tågluffarkortet kan användas för resor på alla sträckor i Sverige som trafikeras av SJ och Tåg i Bergslagen. Det innebär bland annat att stora delar av Norrland, som har norska tågbolag, inte täcks.

– Men kortet är så pass prisvärt att man kan köpa till en delresa som trafikeras av någon lokal tågoperatör eller buss om det skulle behövas.

"Säkrare att satsa på Sverige"

Under coronapandemin har SJ upplevt en kraftig nedgång i försäljningen av interrailkort och tågluffande i Europa. På grund av reserestriktioner har SJ:s tåg inte ens kört till Danmark och Norge som de brukar. Men Anton Almqvist-Källén tror att det kommer att förändras.

– Innan pandemin upplevde vi en stor efterfrågan på tågkort och såg en stadigt ökande kurva. När större delen av Europa vaccineras tror jag det kommer att öka igen. Men ska man tågluffa sommaren 2021 är det säkrare att satsa på Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV