Radar

Indiska ungdomar hjälper till i krisen

Shanawaz Shaikh, numera även kallad för "syrgasmannen" av sina vänner, erbjuder gratis syrgas i den indiska storstaden Bombay (Mumbai).

De letar efter syrgas, livräddande läkemedel och lediga vårdplatser. Volontärarbetare i den hårt coviddrabbade indiska megastaden Bombay gör vad de kan för att hjälpa till – och många av dem kommer direkt från skolbänken.

Swadha Prasad jobbar ofta i 14 timmar och slutar ibland först vid 01-tiden på natten. Hela dagen har hon ringt runt och sökt efter syrgas och lediga vårdplatser, tillsammans med tolv andra volontärarbetare. Alla är mellan 14 och 19 år gamla.

Flera volontärorganisationer har bildats

Situationen med covid-19 i Indien är dystopisk – smittspridningen verkar öka konstant, krematorierna är fulla och patienter dör på parkeringsplatser för att sjukhusen inte har kapacitet att behandla dem.

Men många vill hjälpa till och göra vad de kan för att försöka förbättra situationen. Flera volontärorganisationer har etablerats – och många drivs av de unga indier som utgör två tredjedelar av befolkningen på 1,3 miljarder människor.

– Och vi har räddat liv, berättar Prasad för nyhetsbyrån AFP och syftar på en ung indier som man har lyckats hitta syrgas till, mitt i natten, efter två timmars letande.

"Syrgasmannen"

Shanawaz Shaikh, 32, har försett tusentals personer med gratis syrgas – vännerna kallar honom numera för ”syrgasmannen”. Han grundade verksamheten för ett år sedan, efter att hans väns gravida kusin dog i väntan på en vårdplats. Nu består hans team av 20 volontärarbetare. Och behovet bara ökar.

– Förra året hörde runt 40 personer om dagen av sig om hjälp, men nu får vi minst 500 samtal per dygn, säger han till AFP.

Situationen i mindre städer

Nu har viruset tagit sig in till mindre städer och byar, och desperata rop på vårdplatser har översvämmat Twitter.

Det har inspirerat den indiska ingenjören Umang Galaiya, 25, att programmera en app som gör det enklare för användarna att hitta den hjälp de behöver. Men ändå är det bara användbart för storstadsbor.

– Söker man på vad som finns att erbjuda i till exempel Jamnagar, så hittar du inget, säger han.

Coronapandemin i Indien

Indien har hittills registrerat över 21 miljoner bekräftat smittade och över 230 000 döda med covid-19.

Covidsmittan fortsätter att öka med en oroväckande fart i Indien. Den 6 maj 2021 registrerades 3 980 döda.

Sjukvården går på knäna och Indien har begärt och fått nödhjälp i form av sändningar med syrgas och respiratorer. Dessutom är det problem med tillgång till och distribution av vaccin och tester.

Över 30 miljoner människor är fullvaccinerade i Indien, vilket motsvarar 2,2 procent av den indiska befolkningen.

Källa: John Hopkins University

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV