Radar

Indiska ungdomar hjälper till i krisen

Shanawaz Shaikh, numera även kallad för "syrgasmannen" av sina vänner, erbjuder gratis syrgas i den indiska storstaden Bombay (Mumbai).

De letar efter syrgas, livräddande läkemedel och lediga vårdplatser. Volontärarbetare i den hårt coviddrabbade indiska megastaden Bombay gör vad de kan för att hjälpa till – och många av dem kommer direkt från skolbänken.

Swadha Prasad jobbar ofta i 14 timmar och slutar ibland först vid 01-tiden på natten. Hela dagen har hon ringt runt och sökt efter syrgas och lediga vårdplatser, tillsammans med tolv andra volontärarbetare. Alla är mellan 14 och 19 år gamla.

Flera volontärorganisationer har bildats

Situationen med covid-19 i Indien är dystopisk – smittspridningen verkar öka konstant, krematorierna är fulla och patienter dör på parkeringsplatser för att sjukhusen inte har kapacitet att behandla dem.

Men många vill hjälpa till och göra vad de kan för att försöka förbättra situationen. Flera volontärorganisationer har etablerats – och många drivs av de unga indier som utgör två tredjedelar av befolkningen på 1,3 miljarder människor.

– Och vi har räddat liv, berättar Prasad för nyhetsbyrån AFP och syftar på en ung indier som man har lyckats hitta syrgas till, mitt i natten, efter två timmars letande.

"Syrgasmannen"

Shanawaz Shaikh, 32, har försett tusentals personer med gratis syrgas – vännerna kallar honom numera för ”syrgasmannen”. Han grundade verksamheten för ett år sedan, efter att hans väns gravida kusin dog i väntan på en vårdplats. Nu består hans team av 20 volontärarbetare. Och behovet bara ökar.

– Förra året hörde runt 40 personer om dagen av sig om hjälp, men nu får vi minst 500 samtal per dygn, säger han till AFP.

Situationen i mindre städer

Nu har viruset tagit sig in till mindre städer och byar, och desperata rop på vårdplatser har översvämmat Twitter.

Det har inspirerat den indiska ingenjören Umang Galaiya, 25, att programmera en app som gör det enklare för användarna att hitta den hjälp de behöver. Men ändå är det bara användbart för storstadsbor.

– Söker man på vad som finns att erbjuda i till exempel Jamnagar, så hittar du inget, säger han.

Coronapandemin i Indien

Indien har hittills registrerat över 21 miljoner bekräftat smittade och över 230 000 döda med covid-19.

Covidsmittan fortsätter att öka med en oroväckande fart i Indien. Den 6 maj 2021 registrerades 3 980 döda.

Sjukvården går på knäna och Indien har begärt och fått nödhjälp i form av sändningar med syrgas och respiratorer. Dessutom är det problem med tillgång till och distribution av vaccin och tester.

Över 30 miljoner människor är fullvaccinerade i Indien, vilket motsvarar 2,2 procent av den indiska befolkningen.

Källa: John Hopkins University

Radar

Giftfria, hållbara och billiga – framtidens solceller kan bestå av trä

Kraftlignin kommer direkt från trämassa och kan användas för att skapa stabila solceller, detta tack vare dess förmåga att skapa många vätebindningar som blir som ett lim.

Traditionella solceller är energikrävande att tillverka och kan leda till utsläpp av giftiga kemikalier. Nu har forskare vid Linköpings universitet och KTH skapat en solcell tillverkad av kraftlignin – en restprodukt från papperstillverkning.

Energin från solens strålar står i dag för endast omkring två procent av jordens energibehov. Vad som krävs är miljövänliga och billiga solceller. 

Nu har forskare från Linköpings universitet och KTH lyckats skapa en solcell delvis tillverkad av kraftlignin, en relativt obehandlad restprodukt från papperstillverkning. Lignin finns i cellväggarna hos nästan alla landlevande växter. Träd består till 20–30 procent av lignin, det är vad som ger styrka till växten. 

Forskarnas långsiktiga mål är en solcell helt av trämaterial.

– Vi vill bygga effektiva, pålitliga, billiga och miljövänliga solceller. Med den här studien kan vi visa att det är möjligt och ett första steg mot att byta ut material som idag är baserade på olja mot träbaserade alternativ, säger Mats Fahlman, professor vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Lignin som behandlats kraftigt med olika kemikalier har tidigare använts i försök med solceller. I jämförelse med dem är solcellen av kraftlignin stabilare, enligt forskarna.

I jämförelse med traditionella solceller finns för- och nackdelar med ligninbaserade varianter, berättar Mats Fahlman.

– Organiska solceller kommer aldrig vara bäst när det gäller effektivitet. Men fördelen är att de är ogiftiga, hållbara och billiga. Kan de ligga på 15–20 procents effektivitet räcker det gott och väl för de flesta tillämpningar, säger han.

Radar

”Klimaträddaren” koldioxidinfånging är åratal bort i Sverige

De flesta projekt i Sverige handlar åtminstone delvis om så kallad bio-CCS, där man suger upp koldioxid som bildats av förnybara ämnen.

Tekniken är hajpad och behövs för att fixa klimatmålen. I dag finns 40 anläggningar i världen som suger upp koldioxid innan röken lämnar skorstenen. Men i Sverige dröjer det flera år innan första anläggningen är på plats.

Det är en av de stora snackisarna under klimatmötet COP28 i Dubai. Tekniken som av vissa beskrivs som en klimaträddare – medan andra ser den som ett sätt för oljejättar att i oförminskad takt fortsätta med klimatskadliga fossila bränslen.

I Sverige beskrivs CCS som en viktig pusselbit för att nå klimatmålen. Men det går trögt med tekniken, som går ut på att avskilja koldioxid från utsläppen, transportera bort den och pumpa ned den i underjorden.

En genomgång som TT gjort bland de projekt som kommit längst visar att ingen ännu formellt har fattat ett investeringsbeslut om att faktiskt gå vidare med planerna. En anledning är den stora ekonomiska osäkerheten.

Regeringen har avsatt 36 miljarder kronor för 2026–2046. Tanken är en omvänd auktion där företag tävlar om att erbjuda störst koldioxidupptag till lägst pris. Men processen har fastnat hos EU-kommissionen och hur lång tid den tar vet ingen. Klart är att auktionerna försenats till minst nästa år.

– Alla går och väntar på ett godkännande från EU, säger Julia Ahlroth, chef för strategi och omvärldsrelationer på Växjö Energi.

Bolaget planerar att sätta in koldioxidavskiljning på Sandviksverket, som årligen ska fånga in 200 000 ton koldioxid. Projektet är redan försenat, och är i gång tidigast 2028.

Var hamnar koldioxiden?

Ett annat problem är var koldioxiden som avskiljs ska ta vägen. Koldioxiden måste transporteras med båt, tåg, lastbil eller i pipeline, antagligen med slutstation i Norge eller Danmark. De lösningarna finns inte i dag och transportsektorn behöver veta att den kommer att ha någon koldioxid att avskilja. Samtidigt vill ingen satsa på CCS om ingen kan transportera bort koldioxiden.

– Utmaningen är att ingenting är på plats. Vem vågar börja med ett investeringsbeslut så att de andra kan gå efter? säger Ahlroth.

Stockholm Exergi med sitt biokraftvärmeverk i Hjorthagen är antagligen längst fram i landet med planerna på sin bio-CCS-anläggning. Men även här har projektet försenats, från 2026 till tidigast 2027.

Innan bolaget vågar lägga ett investeringsbeslut väntar man in regelverket kring den omvända auktionen, säger Fabian Levihn, forskningschef och docent i industriell ekonomi vid KTH.

– Sverige hamnar efter. Vi låg bland de första, det är bara att konstatera att Danmark redan hunnit genomföra någon typ av upphandling av stöd för negativa utsläpp.

Jätteprojekt hotat

Inte heller stora utsläppare av koldioxid har satt ned foten kring CCS i Sverige. Heidelberg Materials cementfabrik i Slite på Gotland har planer på en sådan som i ett slag skulle kapa Sveriges utsläpp med 4 procent, 1,8 miljoner ton årligen.

Men för att jättesatsningen på 10 miljarder kronor ska sjösättas behöver företaget snabba tillståndsprocesser och även nya elkablar till Gotland i god tid innan anläggningen är i bruk 2030.

– För att vi inte ska bli omsprungna måste man omedelbart ta ett mycket tydligare statligt grepp om den här strukturomvandlingen, säger vice vd Karin Comstedt Webb

I dag är Svenska kraftnäts prognos för de nya elkablarna 2031. För sent, anser Heidelberg.

– Då går investeringen kanske till något annat land, säger Comstedt Webb.