Radar

Tydlig klyfta mellan L och SD – trots uppgörelse

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni duellerade med SD-ledaren Jimmie Åkesson om migration i SVT:s partiledardebatt.

Trots högeroppositionens migrationsuppgörelse är klyftan mellan L och SD stor. Det var tydligt efter SVT:s partiledardebatt.

Bara några timmar efter det att M, KD, L och SD presenterat sin migrationsuppgörelse drabbade L-ledaren Nyamko Sabuni och SD-ledaren Jimmie Åkesson samman i SVT:s debatt.

– Jag går till val på en helt annan migrationspolitik än vad Nyamko står för, sade Åkesson.

Enligt SD-ledaren var migrationsuppgörelsen bara mindre dålig än den politik som regeringen föreslår.

Sabuni avvisar SD:s mål om noll asylinvandring som ”oacceptabelt” och är bestämd med att asylrätten måste värnas. Hon kritiserade i stället Åkesson för att sakna en integrationspolitik.

– Vad har du att erbjuda mer än intolerans, undrade Sabuni.

Åkesson kontrade med att Sabuni fallerade som integrationsminister i den förra Alliansregeringen.

Känslig fråga i L

Även om en klar majoritet inom Liberalerna är för att öppna för samarbete med SD så är många liberaler mycket kritiska.

Sabuni uppgav i debatten att migrationsuppgörelsen är liberal politik som hennes parti kan stå för. Enligt henne är det L som fått SD att ansluta sig till L:s politik.

Men den bilden hade inte Sabunis forna Alliansvän, centerledaren Annie Lööf. Lööf kritiserade L för att det första gemensamma utspelet med SD, M och KD handlade om att ”begränsa utsatta människors möjligheter att söka skydd i Sverige”. Lööf syftade på begränsningar i den humanitära skyddsgrunden och i rätten till familjeåterförening.

– Ska du ta hit hela världen? Är det det du tänkt, kontrade Sabuni.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill veta om Sabuni är beredd att ställa upp på SD:s förslag om att dra in barnbidrag och bostadsbidrag för nyanlända.

– Varför ska jag svara för något annat partis politik, undrade L-ledaren.

"Håller i taktpinnen"

Inför debatten hävdade statsminister Stefan Löfven (S) att migrationsuppgörelsen visar att det är Åkesson som håller i taktpinnen i det ”högerkonservativa blocket”. Efteråt säger han att uppgörelsen till viss del färgade debatten och att det var uppenbart att det var det som var meningen.

– Men vi vet ännu inte hur spelplanen kommer att se ut efter valet. Jag har sagt det förut att jag inte tycker att blockpolitik är vägen att gå, säger han.

I dagsläget verkar det saknas majoritet i riksdagen för högeroppositionens migrationsförslag. Regeringens migrationsproposition får majoritet om V och C röstar för den.

Tidigare under debatten gjorde partierna klart att de alla vill skärpa straff för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Men det hettade till om orsakerna till mäns våld.

"Importerat värderingar"

De var när Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson hävdade att sexualbrott mot unga kvinnor i stor grad hänger ihop med invandringen.

– Vi har importerat värderingar som vi hade mer eller mindre utrotat från det här landet tidigare, sade han.

– Har man en så stor invandring från kulturer där kvinnor anses mindre värda än män, då får man sådana här problem.

Det påståendet gjorde Centerledaren Annie Lööf upprörd. Hon uppgav att kvinnor i decennier blivit misshandlade, torterade och mördade i sina hem.

– I ditt första inlägg måste du påtala att detta är ett importerat problem. Låt inte den här debatten handla om invandring. Du är helt förblindad av detta, sade hon.

"Sunkig machokultur"

Märta Stenevi (MP), som även är jämställdhetsminister, uppgav att regeringen inom kort ska presentera ett omfattande åtgärdsprogram. Hon underströk dock att man även måste se till att förebygga mäns våld mot kvinnor så att brotten inte begås över huvud taget.

Moderatledaren Ulf Kristersson sade att han gärna diskuterar mansroller och machokultur:

– Den här gamla sunkiga machokulturen, alkoholindränkt, den kommer nu med en annan machokultur, med guldklocka och dyra bilar.

Kristersson betonade dock att det i grund och botten handlar om riktigt allvarliga brott och att det därmed också handlar om rättspolitik.

– Straffa dem som begår brott, sade han.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppgav att mäns våld mot kvinnor är både ett samhällsproblem och ett mansproblem.

Men Löfven tillade också:

– Vi behöver bland oss män en riktig diskussion om vad är manlighet. Manlighet är inte att slå. Det måste vi prata mer om bland unga pojkar.

Saknade jobben

Efter debatten var partiledarna överens om att en fråga saknades på agendan: jobben.

– Det jag hade önskat var att vi hade pratat mer om massarbetslösheten. Jag kan tycka att det är synd att vi inte kom till den stora, viktiga frågan hur Sverige ska få full sysselsättning. Det undrar människor över, säger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Hon ville inte gå in på hur partiet ställer sig till att stötta regeringens migrationspolitik.

– Vi får återkomma till hur vi kommer att rösta, men det vi är kritiska till är naturligtvis att man skapar ett A- och B-lag på arbetsmarknaden och att man splittrar familjer.

Inte heller Annie Lööf ville ge något definitivt besked till hur man ställer sig till regeringens migrationsproposition, även om hon säger att man stödjer huvudinriktningen.

– Vissa delar i den tycker vi är väldigt bra. Den breda humanitära skyddsgrunden, att man också går fram med tillfälliga uppehållstillstånd, men vi saknar till exempel möjligheten att kvalificera sig in i välfärden.

– Den har precis kommit till riksdagen och det är inte jag ensam som fattar beslut utan vår riksdagsgrupp och det ska vi göra de kommande veckorna, säger hon.