Radar

Omställningens väsen i en liten knöl

David Bennet, Härnösand, är en av initiativtagarna till Potatisuppropet.

För ett år sedan fick Potatisuppropet folk i hela landet att odla mer potatis. Nu händer det igen. ”Här i Härnösand är det alldeles för tidigt för att sätta potatis ännu men på andra ställen är den redan i jorden”, säger David Bennett, en av initiativtagarna.

Målet med initiativet är att människor dels ska odla mat, dels prata om var maten kommer ifrån och även gärna hitta andra i sin närhet som är intresserade av dessa frågor.

– Det är ett fantastiskt sätt att ställa om, med en liten knöl som utgångspunkt. I potatisen och potatisuppropet finns livets mirakel och omställningens väsen av tillsammansskap, säger David Bennett till LFT.

Initiativet gav mersmak

Det hela började när personer i omställningsrörelsen i början av 2020 såg att kombinationen med en, som det såg ut att bli, torr sommar och pandemi riskerade att skapa problem med matförsörjningen. Något som hade kunnat öka vårt beroende av importerad mat.

– Ur ett matsuveränitets-perspektiv ska vi inte vara beroende av andra länders export. Det är bättre att andra länder odlar mat till sig istället för att jobba åt oss under dåliga, kanske slavlika, förhållanden, säger David Bennett.

Kommuninvånarna på Värmdö mötte våren 2020 Potatisuppropet utanför Gustavsbergs bibliotek
Kommuninvånarna på Värmdö mötte våren 2020 Potatisuppropet utanför Gustavsbergs bibliotek. Foto Elisabeth Ubbe

Initiativet gav mersmak och David Bennett berättar att det nu hör av sig folk som frågar om det kommer bli något potatisupprop, sedan säger de: ”Jag har tänkt göra något i alla fall!”

– Det är den här självorganiserande energin som är omställningens kännetecken.

Vem som helst är fri att skapa någonting under parollen Potatisuppropet. Förra året togs ett antal olika intiativ runt om i landet. I Härnösand lyckades man engagera kommunen och fick därmed möjlighet att odla potatisen på ett Skansenliknande område som tillhör Västernorrlands museum. Skörden blev ett par hundra kilo potatis som fördelades bland de medverkande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV