Krönika

Jag blundar och ser bara ord utan innehåll

Är det programledarnas fel och hur de styr frågorna? Är det partiledarna själva som bara vill prata om effekter istället för orsaker? Eller är det vi väljare som mår bättre av låtsaspolitik där vi ritar om kartan istället för att förändra verkligheten?

Efter två timmars partiledardebatt på TV infinner sig ett antal frågor som jag tycker är så allvarliga att jag vill och måste föra vidare:

– Hur kan man prata kärnkraft och få det till att det bara är en fråga om kostnader och inte ens nämna att det snarare handlar om slutförvaring av avfallet och att den frågan inte är löst?

– Hur kan man prata om flyktingar och integration och bara få det till ett problem för Sverige? Man nämner inte ens orsakerna till flykten eller de globala orättvisorna, utan tävlar i att effektivast stänga gränserna.

– Hur kan man prata miljö och klimat utan att nämna naturen? Istället för att prata om att det handlar om en gigantisk fara för skogar, sjöar och hav framhåller man hoten som en möjlighet för svensk industri.

– Och hur kan man prata om pandemin utan att ens nämna livsstil, konsumtionsmönster och åtgärder på djupet? Vaccinationerna kanske hjälper på kort sikt, men mot nästa pandemi är de verkningslösa (och nästa, och nästa…).

Det finns fler frågor att ställa, men grunden i mina funderingar är att man bara pratar om effekter och inte orsaker. Vi ska inte minska transporterna eller energiförbrukningen. De ska bara förändras. Världen ska inte bli mer rättvis, utan Sverige och svenskarna ska isoleras så att vårt materiella välstånd består.

Den militära upprustningen – i Sverige och i världen – nämns överhuvudtaget inte, trots att den är ett hot mot global rättvisa, mot fred och mot en natur med mångfald i harmoni.

Till sist vill jag ändå ge Annie Lööf en eloge för att hon satte Jimmie Åkesson på plats när han visade sitta rätta jag och hävdade att i stort sett alla problem i vårt land beror på invandringen.

Statsministern däremot visade ännu en gång att han är ett bra exempel på att den som inte står för något, faller för vad som helst. När han skulle bemöta högerns nya samarbete i migrationspolitken gjorde han det genom att skryta med att antalet asylsökande minskat med 90 procent under hans regering.

Kärlek, solidaritet, fred, kultur, möten, rättvisa, långsamhet och natur. I ”min debatt” kommer jag att utgå från dessa ord.

Jag blundar och ser ingenting.

I mitt hjärta växer kärleken till livet.