Zoom

Matglada studenter spökar på campus

Ghost är en löst sammansatt studentgrupp som funnits i fyra till fem år.

Matdelning, food rescue och samverkan med en lokal handlare. Det är några av ingredienserna i den hållbarhetskompott som studenterna i Ghost, Gotland Headquarters of Sustainable Thinkers, är i färd med att laga. Det övergripande målet är att utveckla ett hållbart campus.

Campus Gotland, som tillhör Uppsala universitet, är pandemitomt. Lika tomma är hyllorna för matdelning. Och de fyra studenter som samlats för att på coronasäkert avstånd men ändå i ett fysiskt möte, berätta mer om projektet Community Kitchen, som drivs av studentgruppen Ghost, Gotland Headquarters of Sustainable Thinkers, säger att allt som läggs på hyllorna går åt. Fort. Studenterna är både förhållandevis fattiga och resurssmarta menar arbetsgruppen.

Kylskåpet töms oftast väldigt snabbt vilket glädjer Ghost-gruppen
Kylskåpet töms oftast väldigt snabbt vilket glädjer Ghost-gruppen. Foto: Elisabeth Ubbe

Det hela började med ett ”food rescue”-program som studenterna sedan två år driver i samarbete med stora Coop utanför Visby. Där kan studenterna varje torsdag hämta mat som annars skulle ha slängts. Erfarenheterna är goda enligt Leonie Paul, en av de drivande i projektet. Hon säger:
Vi ser ett stort behov och maten tar alltid slut. Många matkassar lämnas ut till studenter på Coop varje torsdag. För Markus Wahlgren, stormarknadschef på Coop i Visby känns projektet som en succé.

– Gruppen med utländska studenter, som driver projektet, var redan inkörda på hållbarhetsfrågor, många av dem pluggar just sådant på universitetet, när vi körde igång. Hela grejen är fantastiskt kul, säger Markus Wahlgren.

Wahlgren beskriver att de i butiken driver cirka 80 olika hållbarhetsprojekt, varav ”food rescue” med studenterna är ett.

Samarbete, stoppar matsvinn

Samarbetet med studenterna inleddes för cirka två år sedan och utgick från ett större pågående projekt med hållbarhet runt ratade varor i butiken.
  
– När vi startade så var de kunder som gick i billighetslådorna, de som hade det sämre ställt ekonomiskt. Men sedan ändrades det och det var fler som tänkte om och började titta i de här lådorna för att de ville göra något bra för världen, säger Markus Wahlberg.
  
På torsdagar ställs mat och annat som inte går att sälja fram i backar för studenter att plocka det de vill ha ur. Det som blir över hamnar sedan i butikens övriga projekt för att hitta andra vägar till att inte gå till spillo.
– Sedan 2018 har vi gått från 120 ton kastad mat ner mot 1,5 ton på ett helår. Vi är först i världen med det och vi kommer inte ge oss förrän vi är nere på noll, säger Markus Wahlberg.

Det mesta som hamnar i food rescue-backarna är frukt och grönsaker men även mejeri, kött och en del annat förekommer
Det mesta som hamnar i food rescue-backarna är frukt och grönsaker men även mejeri, kött och en del annat förekommer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I snitt kommer varje torsdag mellan 20 och 60 studenter, några gånger så många som 80 stycken, för att hämta mat. Markus Wahlberg beskriver hur han ibland ser stora grupper studenter komma gående som i ”lämmeltåg” för att hämta mat i butiken.
  
De huvudsakliga varorna är frukt och grönt, mejeri, chark och kött men också andra saker som inte går att sälja av något skäl, till exempel tuggummi, toalettpapper, kokkaffe. Och en matkasse som vid ordinarie pris skulle kostat 120 kronor betalar studenterna i snitt 30 kronor för.

Utökad matdelning med hjälp av volontärer

Ur torsdagsverksamheten växte matdelningsprojektet till att även inkludera att volontärer hämtar överbliven mat från Coop till campus på måndagar. Detta för att de studenter som har svårt att ta sig till Coop också ska få del av initiativet.
  
– Studenterna är väldigt tacksamma, särskilt när vädret är som idag, med hård blåst och snöblandat regn, säger Leonie Paul och skrattar när hon tittar ut över ett gråvintrigt Visby.
   
Under pandemin har arbetsgruppen arbetat vidare med matfrågan ur ett hållbarhets-perspektiv på flera plan. Målsättningen är att också kunna tillhandahålla varm, näringsriktig och hållbar mat på själva campus. Leonie Paul, hade avslutat sina studier på Gotland och rest tillbaka till hemlandet Tyskland när pandemin slog till.

”Vi jobbar med att sprida positiva exempel och har lyckats nå ut så att både studenter, lärare och annan personal, ja, alla på campus känner till vad vi gör”, säger Leonie Paul
”Vi jobbar med att sprida positiva exempel och har lyckats nå ut så att både studenter, lärare och annan personal, ja, alla på campus känner till vad vi gör”, säger Leonie Paul. Foto: Elisabeth Ubbe 

Hon hade planerat att ägna sig åt annat, men planerna behövde skjutas på framtiden och istället fick hon jobb som kursassistent på Campus Gotland och återvände till ön. Därmed kunde hon fortsätta sitt tidigare engagemang i matfrågan, som hon hade påbörjat under studenttiden.
  
– Jag är passionerat intresserad av mat ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Leonie Paul och fortsätter:

– Vi kan sluta flyga och sluta släppa ut klimatgaser, men en sak vi inte kan sluta med är att äta.    

Nya vägar under pandemin

Studenterna i GHOST menar att det är perfekt att driva hållbarhetsfrågan vidare under pandemin. Både eftersom det är mindre folk på plats på campus vilket gör det enklare att prova nya vägar. Och för att man under pandemin har kunnat se att förändringar man tidigare sagt var omöjliga har visat sig vara möjliga.

Giorgia Dalla Libera Marchiori och Leonard Lönngren i en diskussion om veganism och hållbarhet
Giorgia Dalla Libera Marchiori och Leonard Lönngren i en diskussion om veganism och hållbarhet. Foto: Elisabeth Ubbe

Den italienska studenten Giorgia Dalla Libera Marchiori lägger till att det övergripande målet är att utveckla ett hållbart campus. För att lyckas med det arbetar studentgruppen också med en plan för kontinuitet på lång sikt, där de kommer att förmedla vidare projektet till studenter som kommer även efter att de själva slutar studera.
  
En av drömmarna de arbetar med är att få till ett studentkök på plats, med utgångspunkten att alla på campus ska få tillgång till: Hållbara, hälsosamma, näringsriktiga måltider till överkomligt pris. Något som saknas idag. I sin programförklaring skriver studenterna:

”Hållbara och prisvärda måltider på Campus Gotland är sällsynta. Maturvalet vid universitetet saknar veganska variationer, användning av regionala produkter och information om näring. Studenter och personal å andra sidan har inte heller nödvändiga färdigheter eller tid för att förse sig med hemlagade måltider för att stå sig under en produktiv studie- och arbetsdag. Campus Gotland Community Kitchen, CGCK, har som mål att adressera dessa frågor på flera sätt och på flera nivåer.”

Idag finns bara några få popcorn-påsar kvar på mathyllan när Ghost-gruppen samlas på campus på eftermiddagen
Idag finns bara några få popcorn-påsar kvar på mathyllan när Ghost-gruppen samlas på campus på eftermiddagen. Foto: Elisabeth Ubbe

För att kunna realisera alla de olika delarna har studentgruppen sökt finansiering från den så kallade ”Klimatpotten”, på Uppsala universitet, men fick nyligen avslag. Leonie Paul är besviken, men tänker inte ge upp.
Vi ska träffas i nästa vecka för att diskutera hur vi ska göra detta utan pengar.

– Jag tror att vi kommer kunna hitta en plan och att vi kommer lyckas genomföra detta. Det finns alltid ett sätt, särskilt här på Gotland, säger Leonie Paul.

De tomma mathyllorna och spöklikt öde kylskåpet i studenternas uppehållsrum skvallrar om att behov blivit tillfredsställda. Och om att Ghost är något på spåren.

Fakta 

I projektet Campus Gotland Community Kitchen, CGCK, ingår flera delar/idéer, varav alla ännu inte kommit igång:

Food rescue-event/Rädda maten-event
Veckovisa samarbeten där studenter får tillgång till matvaror som inte uppfyller stormarknadens standard för försäljning, till ett mycket reducerat pris.

Free Food Shelf/Gratishyllan
Matvaror som inte används hemma placeras i CGCK: s kylskåp / hylla och tas gratis av någon annan.

Odling: Community Kitchen har börjat gräva ett land utanför universitetsbyggnaden där man planerar att odla mat.
Planerade aktiviteter

Lunchmåltider
CGCK erbjuder lunchalternativ med hållbara matvaror (regionala, säsongsbetonade, ”matavfall”, självodlade, vegan/ vegetariska). Denna del har på grund av pandemin inte kommit igång.

Förpackningsfria basvaror
Bulkbeställningar av vanliga livsmedelsprodukter som pasta, ris, nötter, mjöl och havre, för att minska mängden avfall och ge basvaror av hög kvalitet till överkomliga priser. Har inte ännu startat, detta på grund av pandemin.

Framtidsdrömmar

Om eller när möjligheten att ha ett eget kök på campus blir verklighet vill studenterna också ordna:
Workshops där deltagarna lär sig och delar färdigheter i matlagning och måltidsplanering, mat- och näringskunskap och är också en del av ett ständigt växande stödjande community. Gemensamma middagar, språkkafé, insamlingar, klubb- och gruppmöten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV