I veckan röstade 43 av de 54 länderna i ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd, in Iran i FN:s kvinnokommission. Medlemskapet gäller för en fyraårsperiod, med start i början av nästa år. ”Oroande”, tycker Sveriges Kvinnolobby.
Kvinnokommissionen är FN:s främsta mellanstatliga organ för kvinnors rättigheter. Beslutet att rösta in Iran har väckt starka reaktioner världen över på grund av Irans historia med bristande rättigheter för kvinnor. Landet har vid ett antal tillfällen kritiserats för detta och UN Watch uppmanar nu USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield och EU att fördöma FN:s val.
Clara Berglund, generalsekreterare i Sveriges Kvinnolobby säger i en kommentar till LFT:
– Det är oroande att länder som på många sätt motverkar kvinnors fri- och rättigheter ges en så viktig plattform och inflytande.
Global backlash för kvinnorfrågor
Frågan om kvinnors rättigheter är idag mycket polariserad, menar Clara Berglund. Hon beskriver det som en backlash för kvinnofrågor globalt sett just nu, vilket gör att stora sammanslutningar som FN:s kvinnokommission är extra viktiga och att valet av Iran därför kan få stor betydelse.
– I den bästa av världar skulle man kunna tänka att det kan bidra till en positiv riktning när konservativa länder som Iran, där kvinnors rättigheter inskränks, väljs in. Men risken är att det istället bidrar till backlashen och bromsar utvecklingen vilken kan drabba kvinnor i hela världen, säger Clara Berglund.