Radar

Iran väljs in i FN:s kvinnokomission

Clara Berglund.

I veckan röstade 43 av de 54 länderna i ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd, in Iran i FN:s kvinnokommission. Medlemskapet gäller för en fyraårsperiod, med start i början av nästa år. ”Oroande”, tycker Sveriges Kvinnolobby.

Kvinnokommissionen är FN:s främsta mellanstatliga organ för kvinnors rättigheter. Beslutet att rösta in Iran har väckt starka reaktioner världen över på grund av Irans historia med bristande rättigheter för kvinnor. Landet har vid ett antal tillfällen kritiserats för detta och UN Watch uppmanar nu USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield och EU att fördöma FN:s val.

Clara Berglund, generalsekreterare i Sveriges Kvinnolobby säger i en kommentar till LFT:

– Det är oroande att länder som på många sätt motverkar kvinnors fri- och rättigheter ges en så viktig plattform och inflytande.

Global backlash för kvinnorfrågor

Frågan om kvinnors rättigheter är idag mycket polariserad, menar Clara Berglund. Hon beskriver det som en backlash för kvinnofrågor globalt sett just nu, vilket gör att stora sammanslutningar som FN:s kvinnokommission är extra viktiga och att valet av Iran därför kan få stor betydelse.

– I den bästa av världar skulle man kunna tänka att det kan bidra till en positiv riktning när konservativa länder som Iran, där kvinnors rättigheter inskränks, väljs in. Men risken är att det istället bidrar till backlashen och bromsar utvecklingen vilken kan drabba kvinnor i hela världen, säger Clara Berglund.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.