Zoom

Galleria för kvinnor bryter normer i krigets Jemen

Kvinnorna som arbetar i butikerna har aldrig tidigare haft ett jobb utanför hemmet.

Kriget i Jemen har ödelagt landets bräckliga ekonomi. Nöden får allt fler kvinnor att börja arbeta. I staden Ataq har kvinnliga entreprenörer öppnat en galleria. ”Här finns bara kvinnor, inga män”, säger Nabila al-Aulaki till TT.

Hon visar runt bland butiker som säljer alltifrån svarta sjalar till glittrande paljettklänningar. Här i en betongbyggnad i Ataq i södra Jemen har hon öppnat stadens första galleria enbart för kvinnor. I de 35 butiker som samlas under gallerians tak arbetar kvinnor som aldrig tidigare haft ett jobb utanför hemmet.

– Här är samhället konservativt och stängt. Kvinnor lämnade sällan sina hem så vi fick idén att öppna en galleria så att de kan gå ut och handla, säger Nabila al-Aulaki.

Innan kriget drevs bara fyra procent av företagen i Jemen av kvinnor, enligt Internationella arbetsorganisationen, ILO. Kvinnor har drabbats hårdare än män när kriget ödelagt Jemens ekonomi. Men nöden har fått allt fler kvinnor att starta eget och börja arbeta i branscher som tidigare dominerades av män.

– Svårigheterna under kriget har gett oss möjlighet att gå ut och arbeta, säger Nabila och slår sig ned på sitt kontor.

– Förut kunde männen ge oss det vi behöver. Det kan de inte längre. Så du måste gå ut och jobba för att försörja dig och dina barn.

"Hjärtat i halsgropen"

Det har gått fyra år sedan gallerian slog upp dörrarna mitt under brinnande krig. Här i provinsen Shabwa i södra Jemen råder nu ett ömtåligt lugn. Men i väster lurar Huthirebeller och i söder har det varit strider mellan separatister och regeringsvänliga styrkor.

– Vi har hjärtat i halsgropen. Vilken sekund som helst kan det blir krig igen och allt vi byggt upp försvinna.

Trots att det bara finns kvinnor i gallerian är kvinnorna täckta för att gallerian inte ska få dåligt rykte
Trots att det bara finns kvinnor i gallerian är kvinnorna täckta för att gallerian inte ska få dåligt rykte. Foto: Lina Malers/TT

Pengarna att öppna gallerian fick hon av sin bror. Officiellt är det han som är chef. Men inom gallerians väggar är det Nabila al-Aulaki som bestämmer. I början mötte hon ett visst motstånd, berättar hon. Men nu har också konservativa krafter i samhället accepterat det kvinnodrivna shoppingcentret.

– I det jemenitiska samhället finns många begränsningar för kvinnor. Genom att öppna den här gallerian har vi brutit några av dem.

Kan lämna hemmet

Andra finns fortfarande kvar. De anställda säger att de bara kan arbeta på platser som den här där det inte finns några män. I den här delen av Jemen syns kvinnor sällan ute i offentligheten och kvinnorna i gallerian säger att arbetet har gett dem en frihet som de inte hade förut. För många av dem betyder arbetet att de nu kan göra något de sällan gjorde tidigare – lämna sina hem.

– Först är du instängd i ett hus. Sedan går du ut och blandar dig med samhället, träffar nya människor, lär dig nya saker. Det har vi vunnit på att börja arbeta.

I staden Ataq i Jemen har kvinnliga entreprenörer startat en galleria enbart för kvinnor
I staden Ataq i Jemen har kvinnliga entreprenörer startat en galleria enbart för kvinnor. Foto: Lina Malers/TT

Konflikten har skapat nya möjligheter för en del av Jemens kvinnor, men drivit andra in i barnäktenskap, tiggeri, prostitution och olika former av underbetalt arbete.

Bakom flera av diskarna står kvinnor som flytt andra delar av det krigshärjade landet.

I Shabwa är det lugnt jämfört med många andra områden i Jemen och invånare från hela landet har tagit sin tillflykt hit. Under kriget har provinsens befolkning flerdubblats.

Försörjer 15 barn

Vid ett bord sitter 16-åriga Nada Muhammad Serhan al Barati. Hon lämnade Jemens huvudstad Sanaa efter att nästan hela hennes familj dödats i ett flyganfall. Nu bakar hon kakor i det tält där hon lever. Med pengarna försörjer hon de småsyskon som överlevde attacken.

16-åriga Nada Muhammad Serhan al Barati har förlorat halva sin familj efter ett flyganfall
16-åriga Nada Muhammad Serhan al Barati har förlorat halva sin familj efter ett flyganfall. Nu bakar hon kakor för att försörja sina småsyskon. Foto: Lina Malers/TT

– Vi måste gå framåt utan att tänka på vad andra tycker. Säkra vår framtid och förverkliga våra drömmar. Om du har ditt mål i huvudet lyckas du, säger hon.

Sheikha sitter intill och lyssnar på den föräldralösa 16-åringens ord. Hon har förlorat båda sina bröder under kriget och försörjer nu ensam deras 15 barn genom att sy och sälja kläder. Hennes ögon tåras när hon berättar om hur hennes dagar ser ut.

Sheikhas två bröder har dött under kriget
Sheikhas två bröder har dött under kriget. Nu försörjer hon ensam deras 15 barn. Foto: Lina Malers/TT

– Jag går upp klockan fem på morgonen, jobbar, kommer tillbaka, lagar mat, städar och slutar arbetet klockan ett på natten. Tre män skulle inte klara det jobb jag gör.

Sålde via appar

Även Nabila al-Aulaki och hennes familj är relativt nya invånare i Ataq. När huthirebellerna tog kontroll över Sanaa för sju år sedan begav de sig hit. I den mindre staden hittade de inte alltid det de sökte så de beställde varor från huvudstaden.

Snart började de sälja till andra kvinnor via telefonappar och sociala medier. Försäljningen växte till en affär som blev till en galleria. Men utmaningarna att driva företag i krigets Jemen är många. Landets valuta har förlorat stora delar av sitt värde och arbetslösheten är utbredd.

– Vi är i en tid där vår ekonomi är svag. På grund av valutans fall, den ökande arbetslösheten. Krigen, suckar Nabila al-Aulaki.

I en del av gallerian sitter kvinnor vid ett café och dricker te. Andra har slagit sig ned på en av restaurangerna. Gallerian är mer än en affärsverksamhet. I hela provinsen finns få andra sociala mötesplatser för kvinnor. Efter framgången med gallerian säger direktör Nabila al-Aulaki att hon nu smider större planer.

– Om jag har öppnat ett sådant här ställe i Shabwa, vem vet vad jag gör om tio år!

Fakta: Jemen

Jemen är ett av de länder med lägst andel kvinnor på arbetsmarknaden i världen. Sex procent av arbetskraften kvinnor innan konflikten bröt ut, enligt ILO. Ungefär hälften arbetade inom jordbruket, medan cirka en tredjedel var anställda inom serviceindustrin. Mer än en tredjedel av kvinnorna arbetade i familjeföretag.
Under kriget har fler kvinnor än män förlorat sina jobb och fler kvinnoägda företag har lagts ned. Men den ekonomiska krisen har också fått fler kvinnor att börja arbeta och ett växande antal kvinnor att starta eget. Det är ofta hemmabaserade företag som säljer kläder och mat. Änkor har tagit över företag som ägdes av deras avlidna män.
Fler kvinnor än män arbetar för humanitära organisationer. Kvinnor har också varit anställda i säkerhetsstyrkor. Men närvaron av islamistgrupper i vissa områden har också lett till att kvinnor förlorat sina jobb.
Källor: Sanaa Center for Strategic Studies, ILO.