Radar

Thunberg anklagar ledare för ignorans på klimatmöte

Fridays for future-grundaren Greta Thunberg talar till ett utskott i USA:s representanthus.

Ett 40-tal stats- och regeringschefer var inbjudna till USA:s toppmöte om klimat. Samtidigt framträdde Greta Thunberg, som bjudits in av ett utskott i den amerikanska kongressen.

– Hur länge tror ni att ni som har makt kan klara er undan detta, ärligt talat, sade hon.

Grundaren till organisationen Fridays for future var inbjuden till ett panelsamtal via videolänk av ett utskott i representanthuset. Inbjudan kom från Ro Khana, demokrat från delstaten Kalifornien, som är aktivt engagerad i klimatfrågor.

"Hur länge?"

Thunberg valde en skarp ton i sitt framträdande :

– Hur länge tror ni att ni kan ignorera klimatkrisen, den globala aspekten av rättvisa och (omfattande) utsläpp utan att ställas till ansvar?

I framträdandet riktade hon fortsatt kritik mot omvärldens bristande insatser.

– Detta är år 2021. Det faktum att vi fortfarande har denna diskussion, och än mer, att vi fortfarande understödjer fossila bränslen direkt eller indirekt genom skattepengar är en skam, säger Thunberg.

I paneldiskussionen ingick också bland andra Tara Houska som grundat organisationen Giniw collective med inriktning på miljö och urbefolkningar.

Dessutom lade ledamöter fram sina synpunkter i det mäktiga utskottet House committee on oversight and reform, bland dem den ledande unga demokraten Alexandria Ocasio-Cortez från New York.

Drabbade i oljeindustrin

Demokraten Raja Krishnamoorthi från Illinois undrade vad Thunberg har att säga till alla dem som arbetar inom inom oljeindustrin i USA.

– Ingen kan klaga på dem. Vi bryr oss om oss själva, att vi får mat på bordet. De som jobbar inom den fossila industrin får inte lämnas därhän. Många tror att vi är emot dem – inget kunde vara mer fel.

På frågan vad som förvånat Thunberg mest i hennes arbete, tänkte hon efter ett tag:

– Jag vet inte, kanske att människor verkligen vill se en förändring. Jag trodde att många var nöjda med det som är. Men jag har träffat så många som vill förändra, också inom den fossila industrin.

Bidens digitala klimatmöte

Under torsdagen och fredagen möts representanter från över 40 länder digitalt för att diskutera vägen framåt i kampen mot klimatförändringarna.

Mötet hålls inför FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow i november, och deltagarländerna ska bland annat diskutera arbetet för att nå 1,5-gradersmålet. I samband med mötet ska USA även offentliggöra sitt utsläppsmål till 2030 för att bidra till Parisavtalet.

Bland de inbjudna finns stormakter som Kina och Ryssland, en tiotal europeiska länder, flera ekonomiska tungviktare från Asien och Afrika samt ett antal önationer som i hög utsträckning drabbas av klimatförändringarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV