Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

På Gyttorpsskolan i Örebro län kan du få trädgårdsinspiration och samtidigt passa på att byta fröer och plantor den 24 april.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Söndag 2 maj

Permakultur i trädgården
UMEÅ. Kursen hjälper dig att hitta mer hållbara sätt att ta hand om din trädgård och fokus ligger på att odla mer ätbart. Fyra träffar utomhus i maj och juni om grunderna i permakultur och olika angreppssätt och tekniker.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Sävar, Umeå
Kostnad: 950 kr
Info och anmälan: www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/kurser/permakultur-i-tradgarden-66228

Svealand

Lördag 24 april

Trädgårdsinspiration och fröbyte
GYTTORP. Med utgångspunkt i permakulturskolgården får du inspiration om hur du kan se på din trädgård, din balkong eller ditt fönsterbräde som en del av naturens ekosystem. Ta gärna med fröer och plantor att dela eller byta med andra, och/eller trädgårdshandskar om du vill arbeta praktiskt i trädgården.
Tid: 10.00–13.00
Plats: Gyttorpsskolan, Karl IX:s väg 3, Gyttorp, Örebro län
Info: www.studieframjandet.se/orebro-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/april/tradgardsinspiration-och-frobyte-vid-gyttorps-skoltradgard

Lördag 8 maj

Tälj enkelt till köket
VÄSTERÅS. Vill du lära dig att tälja enkla saker till köket som påsklämmor, smörknivar eller ätpinnar? Eller är du van täljare och vill tälja tillsammans med andra? Lär dig grundläggande täljgrepp, få insikter i ämnet du täljer i och tips på hur du slöjdar säkert. Inga förkunskaper krävs.
Tid: 12.00–16.00
Plats: Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås
Anmälan: Till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se. Ange aktivitetsnamn, datum, ditt namn, e-postadress samt mobilnummer.
Info: hemslojden.org/activity/talj-enkelt-till-koket-2-2

Lär dig att tälja smörknivar till köket
Lär dig att tälja smörknivar till köket. På Västmanlands läns museums kurs får du grundläggande täljknep och tips. Foto: Anders Wiklund/TT

Götaland

Måndag 3–lördag 8 maj

Hållbarhetsvecka
LUND/ONLINE. Lunds universitet och Lunds kommun bjuder in till hållbarhetsvecka med diskussion och handling, allvarliga frågeställningar och hoppfulla framtidsvisioner. Program kommer.
Plats: Online och utomhus, Lunds kommun
Info: www.hallbarhet.lu.se/hallbarhetsveckan

Lördag 8 maj

Framtidsverkstad om dagens paradigmskifte
SKÅNE TRANÅS. Vill du medskapa en hållbar framtid? Ta avsked av det konsumerande industrisamhället och blicka framåt mot det ideella kunskapssamhället med hjälp av inspiration, övningar och kunskap. Karin Malmgren leder verkstaden utifrån sina nya bok Systemstopp – Omstart för en hållbar framtid.
Tid: 10–16.30
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås, Österlen
Kostnad: 890 kr inkl vegansk lunch, fika och bok
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-paradigmskifte-2021

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras
Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021

Tisdag 18 maj

Kvalitetsskogsbruk – hur gör jag?
LESSEBO. Vill du få fram virke av hög och jämn kvalitet i din skog? Denna kurs handlar om hur du brukar din skog med virkeskvaliteten i åtanke med hjälp av hyggesfritt skogsbruk.
Tid: 9.00–17.00
Plats: Jossans café, Lessebo, Småland
Kostnad: 1450 kr plus moms inklusive lunch och fika
Info: plockhugget.se/product/kvalitetsskogsbruk-18maj
Anmälan: Senast 8 maj på forms.gle/diBtvVAeHFd9HEAQA

Hela landet

Tisdag 4 maj

Cirkulär ekonomi – botemedel eller bromsmedicin?
ONLINE. Vad betyder egentligen cirkulär ekonomi, varför har det blivit så populärt och till vilken grad kan det användas som en strategi för att hålla vår civilisation inom planetens gränser? Med bland andra Isabella Lövin (MP) och forskaren Karin Bradley.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Online
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/cirkular-ekonomi-botemedel-eller-bromsmedicin
Anmälan: Senast 2 maj via shorturl.at/chrA7

Onsdag 5 maj

Skapa en levande och fruktbar jord
ONLINE. Gödsling och jordförbättring är nycklarna till fina skördar och en prunkande trädgård. Om jord och hur du genom att tillföra olika sorters näring och mikroorganismer kan göra den bättre samt hur du bäst gör det under året. Med Lena Israelsson, kolonist, journalist och författare.
Tid: 18.00
Plats: Online via Teams
Info: www.studieframjandet.se/vastmanlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/maj/skapa-en-levande-och-fruktbar-jord

Hur gör man för att få så här fina jordgubbar? Lena Israelsson ger tips om konsten att skapa en levande och fruktbar jord
Hur gör man för att få så här fina jordgubbar? Lena Israelsson ger tips om konsten att skapa en levande och fruktbar jord. Foto: Jonas Ekströmer/TT

7 maj–29 augusti

Permakulturdesign i Skåne
SKÅNE. På en certifieringskurs i permakultur lär du dig permakulturens grunder med fokus på praktisk tillämpning. Föreläsningar varvas med praktiskt arbete, diskussioner, studiebesök och grupparbeten. Huvudlärare är Maria Svennbeck.
Platser: Online samt Botildenborg i Malmö, ekobyn i Baskemölla, Sophiaskolan i Rörum, Jona Elfdahl i Gärsnäs, Holma Folkhögskola i Höör
Kostnad: 6 500 kr + mat och boende
Info och anmälan: holisticgardening.se/kurser.html

Måndag 10 maj

En kväll om lin
ONLINE. Projektet En kvadratmeter lin pågår för fullt runt om i landet, där deltagarna får frö och odlingsinstruktioner. Föreningen Hemslöjden lyfter fram några aktuella röster om lin och linne. Mer utförligt program kommer.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Online via Zoom
Info: hemslojden.org/activity/mandagssamtalet-lin

Nationellt projekt med frö och odlingstips
Nationellt projekt med frö och odlingstips. Foto: Foto: Peer Schilperoord/Wikimedia commons

Tisdag 11 maj

Rättvis klimatomställning
ONLINE. Klimatriksdagen bjuder in till föredrag och frågestund med professor Staffan Laestadius om en ny svensk modell för snabb och rättvis omställning mot ett post-fossilt samhälle.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: www.facebook.com/events/1649798898541670

Längre fram

Onsdag 26–fredag 28 maj

CO2-budget 2021
ONLINE. En ny konferens om lokala koldioxidbudgetar som sammanför kommuner, regioner, forskare, klimatengagerade organisationer och allmänhet.
Tid: 14.00–17.00
Plats: Online
Kostnad: från 300 kr, gratisbiljetter finns
Info och anmälan: www.co2-budget.com

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV