Radar

Isländsk visselblåsare belönas för avslöjande inom fisket

Jóhannes Stefánsson avslöjade en utbredd korruptionskultur kopplad till fiskekvoter.

Göteborgs stora hållbarhetspris går i år till den isländska visselblåsaren Jóhannes Stefánsson. Han belönas för sitt arbete mot korruption inom ett fiskeföretag, något som nästan kostade honom livet. 

Mellan 2011 och 2016 ledde Jóhannes Stefánsson det isländska fiskeföretaget Samherji. Efter en tid stod det klart för Stefánsson att företaget var involverad i utbredd korruption kopplad till fiskekvoter i Namibia. 

Med tusentals filer kvar på datorn lämnade han Samherji i protest. 2019 publicerade WikiLeaks början på ”The Fishrot Files” – ett avslöjande som skakade om näringslivstoppar och den politiska eliten. 

– Jag har jobbat med avslöjandet sedan juli 2016, och det har varit till ett högt pris. När jag lämnade Samherji tog det tid för mig att förstå vad jag varit med om. Men när det gick upp för mig att det faktiskt handlade om grova ekonomiska brott och korruption samt när jag insåg konsekvenserna för det namibiska folket tvekade jag inte en sekund på vad jag var tvungen att göra, säger Jóhannes Stefánsson i ett pressmeddelande. 

Win win Gothenburg Sustainability Award delas ut i Göteborg i samband med en prisceremoni som äger rum i oktober. Prissumman är en miljon kronor.

– Med en orubblig beslutsamhet har Stefánsson trotsat trakasserier, mordhot och inte minst mordförsök i form av förgiftning för att stå upp för sin sak. Det här är en enskild individ som har kastat omkull en hel industri och stärkt rättvisan för folket, en riktig hjälte med andra ord, säger juryordförande Emma Dalväg. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV